Bedurvult a Thanos zsarolóprogram

​A Thanos zsarolóprogram egyre komolyabb fenyegetést jelent a számítógépekre, sőt akár teljes hálózatokra. A károkozó sokat fejlődött az elmúlt hónapokban.
 

A Thanos zsarolóvírus először 2019 októberében tűnt fel, de akkor még nem terjedt széles körben, inkább csak a szárnyait próbálgatta. A kiberbűnözők tesztjei azonban hamar éles támadásokká alakultak át, és idén januárban már komolyabb károkozások vették kezdetüket a Thanos közreműködésével. A kártékony program azóta szolgáltatás alapon is elérhetővé vált a netes alvilág berkein belül, ami a terjedéséhez sajnos jelentős mértékben hozzájárul. Ráadásul az eddigi vizsgálatok szerint a kártevő napjainkban már az egyik legfejlettebb zsarolóprogramnak számít, így a védekezés sem egyszerű ellene.
 
A Recorded Future vállalat biztonsági kutatói által elemzett Thanos legújabb variánsa alapvetően két feladat elvégzésére alkalmas. Egyrészt fájlokat titkosít, majd megzsarolja az áldozatokat. Másrészt a titkosítás elvégzése előtt fájlok kiszivárogtatására is képes. Ezáltal nem kizárólag bizalmas információkhoz juttatja a terjesztőit, hanem egy újabb alapot teremt további zsarolások számára. Ugyanis, ha az áldozat nem fizet a dekódoláshoz szükséges kulcsokért, akkor a támadók kezében még mindig ott vannak a lopott adatok, amikkel követelőzhetnek.
 
A Thanos több olyan módszert is alkalmaz, amelyek révén megpróbálja megkerülni a védelmi vonalakat. Az egyik ilyen a nem túl régen napvilágra került RIPlace technika, amely a fájlok átnevezésére figyelő biztonsági eljárásokat képes átejteni. A RIPlace ellen a biztonsági cégek már elkezdtek óvintézkedéseket tenni, így már csak ezért is fontos a védelmi megoldások naprakészen tartása.


Forrás: Recorded Future
 
A Raas (Ransomware-as-a-Service) szolgáltatásként elérhető Thanos egy olyan felülettel rendelkezik, amelyen a szolgáltatást igénybe vevő támadók testre szabhatják a kártevő működését, és kiválaszthatják, hogy mely fájltípusokat akarják kompromittálni, illetve kiszivárogtatni. A károkozó alapesetben minden értékes felhasználói dokumentumot, multimédiás állományt, adatbázist stb. titkosít. Emellett a .docx, az .xlsx, a .pdf, valamint a .csv kiterjesztésű állományokat szivárogtatja ki. A fájlok eltulajdonítása során FTP-t használ.
 
A Thanos alkalmas arra, hogy a helyi hálózatokban több számítógépre is felkerüljön. A terjedése során a GitHubról letölthető SharpExec szoftvert, valamint a Microsoft PSExec-et használja.
 
A Recorded Future információi szerint a Thanos mögött meghúzódó banda elsősorban orosz nyelvű fórumokon próbálja értékesíteni a megoldásait. A szolgáltatás részeként a felhasználók által kifizetett váltságdíjakból is részesül, méghozzá 60-70 százalékos mértékben.
 
A Thanos ellen korszerű, többrétegű védelmi technológiákkal, rendszeres biztonsági mentésekkel és biztonságtudatos számítógéphasználattal lehet a leghatékonyabban védekezni.
Vélemények
 
  1. 3

    A PuTTY alkalmazás egy biztonsági hibától vált meg.

  2. 3

    A Samba közepes veszélyességű sérülékenységek miatt kapott frissítést.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség