Bárkiből zsarolót farag ez az alkalmazás

​Egy kínai alkalmazás segítségével olyan androidos szoftverek készíthetők, amik a felhasználók megzsarolását teszik lehetővé.
 
hirdetés
A zsaroló programok manapság már nem kizárólag a számítógépeket ostromolják, hanem okostelefonokra, illetve táblagépekre is megpróbálnak felkerülni. Különösen androidon fokozódik a helyzet, amiben olyan szoftverek is közrejátszanak, mint amilyen az elmúlt napokban Kínában került elő. Ez ugyanis különösebb technikai ismeretek nélkül teszi lehetővé zsaroló appok létrehozását.
 
A nemkívánatos appra a Symantec kutatói figyeltek fel, és megállapították, hogy a szoftver valós kockázatot jelent, igaz egyelőre leginkább a kínai felhasználók mobiljaira. A szerzemény tulajdonképpen egy olyan alkalmazáskészítő program, amelynek segítségével ransomware programok hozhatók létre néhány beállítás megadásával és pár gombnyomás segítségével. Az így elkészített vírus nagymértékben hasonlít a Lockdroid nevű kártevőre, amely már sok androidos felhasználó számára okozott bosszúságot.
 
Dinesh Venkatesan, a Symantec biztonsági szakértője elmondta, hogy megfigyeléseik szerint a nemkívánatos alkalmazás jelenleg is terjed különböző kínai hacker fórumokon, illetve az ottani közösségi média segítségével. Nem ingyenes szoftverről van szó, azért ugyanis a vásárlónak egyszeri díjat kell fizetnie. Amennyiben ezt megteszi, akkor egy egyszerű kezelőfelülethez jut, amin beállíthatja, hogy az újonnan létrehozandó zsaroló program milyen üzenetet jelenítsen meg, milyen ikon tartozzon hozzá, és mi legyen a készülékzároláshoz használt PIN-kód. Merthogy ez esetben olyan ransomware generálódik, amely a kiszemelt mobilok képernyőjét zárolja a PIN-kód megadásával, illetve manipulálásával. Szerencsére jelenleg még nem alkalmas arra, hogy például fájlokat titkosítson, és ezáltal még jelentősebb károkat okozzon.


Forrás: Symantec
 
Amikor elkészül egy új ransomware, akkor annak terjesztéséről, illetve készülékekre történő feljuttatásáról a támadóknak kell gondoskodniuk. Azonban Kínában nincs túl nehéz dolguk, mivel ott a Google Play korlátozása miatt nagyon sokan egyéb alkalmazásboltokból szerzik be az appokat, illetve a telepítőfájlokat fórumokról töltik le.
 
Venkatesan szerint a most leleplezett kínai ransomware generáló alkalmazás nem jelent túl nagy fenyegetést Kínán kívül, azonban rávilágít arra, hogy ilyen jellegű appok bárhol felüthetik a fejüket a világon. A kínai példa is azt mutatja, hogy sajnos van kereslet az ilyen kártékony szoftverek iránt, így lehet, hogy csak idő kérdése a széles körben történő elterjedésük. 
Vélemények
 
  1. 3

    A NetBSD fejlesztői két sebezhetőségről számoltak be.

  2. 3

    A SharePoint fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

  3. 4

    Az Adobe több tucat biztonsági frissítést adott ki az Acrobat, illetve a Reader alkalmazásaihoz.

 
Partnerhírek
G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa

Kaptunk egy új zsarolóvírus mintát Tamástól, aki azt írta nekünk, hogy a VirusTotal szerint ezt az új kártevőt egy neves vírusirtó sem tudja megállítani.

Jól fizet a hibavadászat

A legjobban kereső etikus hackerek 2,7-szer jobban keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök – derült ki egy friss felmérésből.

hirdetés
Közösség
1