Bárkiből zsarolót farag ez az alkalmazás

​Egy kínai alkalmazás segítségével olyan androidos szoftverek készíthetők, amik a felhasználók megzsarolását teszik lehetővé.
 
hirdetés
A zsaroló programok manapság már nem kizárólag a számítógépeket ostromolják, hanem okostelefonokra, illetve táblagépekre is megpróbálnak felkerülni. Különösen androidon fokozódik a helyzet, amiben olyan szoftverek is közrejátszanak, mint amilyen az elmúlt napokban Kínában került elő. Ez ugyanis különösebb technikai ismeretek nélkül teszi lehetővé zsaroló appok létrehozását.
 
A nemkívánatos appra a Symantec kutatói figyeltek fel, és megállapították, hogy a szoftver valós kockázatot jelent, igaz egyelőre leginkább a kínai felhasználók mobiljaira. A szerzemény tulajdonképpen egy olyan alkalmazáskészítő program, amelynek segítségével ransomware programok hozhatók létre néhány beállítás megadásával és pár gombnyomás segítségével. Az így elkészített vírus nagymértékben hasonlít a Lockdroid nevű kártevőre, amely már sok androidos felhasználó számára okozott bosszúságot.
 
Dinesh Venkatesan, a Symantec biztonsági szakértője elmondta, hogy megfigyeléseik szerint a nemkívánatos alkalmazás jelenleg is terjed különböző kínai hacker fórumokon, illetve az ottani közösségi média segítségével. Nem ingyenes szoftverről van szó, azért ugyanis a vásárlónak egyszeri díjat kell fizetnie. Amennyiben ezt megteszi, akkor egy egyszerű kezelőfelülethez jut, amin beállíthatja, hogy az újonnan létrehozandó zsaroló program milyen üzenetet jelenítsen meg, milyen ikon tartozzon hozzá, és mi legyen a készülékzároláshoz használt PIN-kód. Merthogy ez esetben olyan ransomware generálódik, amely a kiszemelt mobilok képernyőjét zárolja a PIN-kód megadásával, illetve manipulálásával. Szerencsére jelenleg még nem alkalmas arra, hogy például fájlokat titkosítson, és ezáltal még jelentősebb károkat okozzon.


Forrás: Symantec
 
Amikor elkészül egy új ransomware, akkor annak terjesztéséről, illetve készülékekre történő feljuttatásáról a támadóknak kell gondoskodniuk. Azonban Kínában nincs túl nehéz dolguk, mivel ott a Google Play korlátozása miatt nagyon sokan egyéb alkalmazásboltokból szerzik be az appokat, illetve a telepítőfájlokat fórumokról töltik le.
 
Venkatesan szerint a most leleplezett kínai ransomware generáló alkalmazás nem jelent túl nagy fenyegetést Kínán kívül, azonban rávilágít arra, hogy ilyen jellegű appok bárhol felüthetik a fejüket a világon. A kínai példa is azt mutatja, hogy sajnos van kereslet az ilyen kártékony szoftverek iránt, így lehet, hogy csak idő kérdése a széles körben történő elterjedésük. 
Vélemények
 
  1. 3

    A phpMyAdmin két sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Dropbox Android kompatibilis mobil alkalmazását két sérülékenység sújtja.

  3. 1

    A Danabot trójai túlzottan nagy érdeklődéssel figyeli a levelező- és FTP-szoftvereket, hogy aztán azokból hitelesítő adatokat kaparintson meg.

 
Partnerhírek
Foci-vb: hamis nyereményjátékok és mezek

Az ESET szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a szurkolók mellett a csalók is készen állnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, és óvatosságra intették a felhasználókat.

​Virtuális asszisztens vagy beépített ügynök?

A reklámvideók szerint a virtuális asszisztensek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat. De mint minden technológiai termék esetében, a biztonságra itt is figyelnünk kell.

hirdetés
Közösség
1