Bányászkodásba kezdett egy víruskereső

A NortonLifelock egy meglehetősen meglepő ötlettel állt elő, ugyanis a Norton 360 biztonsági szoftverét felkészítette kriptobányászatra.
 

A kriptobányászat egyre jelentősebb terjedése számos gazdasági hatással jár. Elég csak a grafikus kártyák vagy legújabban már a merevlemezek piacán is kibontakozó felvásárlási lázra gondolni. Ugyanakkor nem csupán ezek a nemkívánatos hatások jelentenek problémát, hanem az illegális kriptobányászat is, ami gyakorta megfertőzött számítógépek erőforrásainak bevonásával történik.
 
Manapság nem kizárólag otthoni felhasználók PC-it igyekeznek saját javukra fordítani a csalók, hanem mind gyakrabban több erőforrással kecsegtető szervereket is célkeresztbe állítanak, és hadra fognak annak érdekében, hogy minél több kriptopénzre tegyenek szert. A védekezést nehezíti, hogy sokszor a fertőzések alkalmával telepített bányászprogramok teljesen legális forrásból származnak, így jobb háján a legtöbb védelmi alkalmazás ezeket a programokat már problémásnak értékeli, és riasztásokat generál.
 
Mi lenne, ha a víruskereső bányászna?
 
A NortonLifelock úgy gondolta, hogy csavar egyet a történeten, és a világszerte széles körben használatos Norton 360 szoftverét felvértezte kriptobányászatra alkalmas összetevővel. Vagyis a felhasználók egy megbízható vállalat szoftverével kereshetnek ezentúl pénzt, pontosabban Ethereumot. Az még nem derült ki, hogy a Norton mindezt egy poolban valósítja-e meg, ami jobb eredménnyel kecsegtet a Norton-felhasználók számára, vagy minden egyes alkalmazás önállóan bányászkodik. Az azonban biztos, hogy a megkeresett Ethereum a felhasználó Norton Wallet pénztárcájába kerül, amely felhőben tárolódik. A bányászat során pedig az alkalmazás - nem meglepő módon - a GPU-t használja.

 
A Norton 360 újdonsága nyilván megkönnyíti a kriptobányászatot azok számára is, akik ezt még nem próbálták. A funkció alapértelmezetten nem aktív, azt engedélyezni kell, és a biztonsági szoftver máris elkezdi a kriptopénz utáni hajszát.
 

"A kriptogazdaság mind fontosabb részévé válik a felhasználók életének. A Norton Crypto kezdeményezésünk egy újabb példája annak, hogy minként szándékozunk bővíteni a kiberbiztonsági platformunkat"

- nyilatkozta Vincent Pilette, a NortonLifeLock elnök-vezérigazgatója.
 
Egyre több mindenre kell figyelni
 
Szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy ugyan a kriptobányászat egyre elterjedtebb lesz, és a kriptopénzek szárnyalása is töretlen, de azért a bányászkodás egyre komplexebbé válik, már csak a jogi környezetek szigorítása miatt is. Például az USA-ban a kriptopénz-bányászat már adóköteles tevékenység, vagyis a megkeresett pénzről bevallást kell készíteni, és adott esetben adót kell fizetni. Ez pedig nem biztos, hogy minden Norton felhasználó számára ismert, így a szakemberek arra kérnek mindenkit, hogy tájékozódjanak a hazájuk éppen aktuális adózási szabályairól és a jogi környezetről.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség