Azure: automatizálhatóvá válnak a frissítések

​Előnézeti módban mindenki számára kipróbálhatóvá vált az Azure azon legújabb szolgáltatása, amely a virtuális gépek automatizált frissítését hivatott megkönnyíteni.
 

Az Azure rendszeresen bővül különféle biztonsági megoldásokkal. Ezek közül a legújabb az úgynevezett "Automatic VM guest patching" funkció, melynek célja, hogy az eddigieknél egyszerűbbé tegye a virtuális gépek biztonsági frissítését. A technológia garantálja, hogy a virtuális gépeken futó operációs rendszerek a hibajavítások kiadásától számított 30 napon belül üzemeltetői beavatkozás nélkül megkapják a megfelelő patch-eket. A jelenlegi rendszer a kritikusnak minősített, valamint a biztonsági frissítéseket terjeszti a VM-ek között.
 
A Microsoft jelezte, hogy az automatikus frissítés a virtuális gépek méretétől függően alkalmazható. Ugyanakkor vannak azért megkötések, mivel egyelőre csak bizonyos Windows-os lemezképekből készített VM-eket támogat a funkció. Emellett szükség van az Azure VM Agent telepítésére a vendég rendszeren, illetve a Compute API (2020-06-01 vagy újabb kiadásának) használatára.
 
Az automatikus frissítések esetén az Azure minden feladatot elvégez a háttérben, és figyelembe veszi, hogy az adott virtuális gép mely időszakokban a legkevésbé terhelt. A frissítéseket pedig ennek megfelelően ütemezi be. A frissítések megtörténtét vagy éppen hibás lefutását pedig naplózza, monitorozza, és jelzi az üzemeltetők számára. Ehhez a rendszer egy "Microsoft.CPlat.Core.WindowsPatchExtension" nevű kiegészítőt is használ.
 
Az automatikus frissítési megoldás egyelőre nyilvános előnézeti módban próbálható ki. Alapértelmezésként nem engedélyezett a virtuális gépeken. A funkció élesítéséhez az osProfile.windowsConfiguration.enableAutomaticUpdates paraméter megfelelő beállítására van szükség.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség