Az ünnepek legnagyobb kibertámadásai

Érdemes egy kicsit közelebbről is szemügyre venni az ünnepek alatt bekövetkezett kibertámadásokat, mert sok tanulsággal szolgálnak.
 

Megbénult az egyetem
 
A Maastricht Egyetem informatikusai számára különösen mozgalmasra sikerült az idei karácsony. December 23-án ugyanis egy zsarolóvírus kezdett terjedni a belső hálózaton, és mire sikerült megállítani, addigra a Windows alapú rendszerek, számítógépek jelentős része megbénult. A maradékot pedig le kellett állítani, aminek következtében tulajdonképpen informatika nélkül maradt a neves oktatási intézmény.
 
A 18 ezer hallgatót számláló és több mint négyezer alkalmazottat foglalkoztató egyetemen kezdetben azt is nehéz volt megmondani, hogy mekkora károk keletkeztek, sőt a rendszerek helyreállítása még mindig tart.
 
A legfontosabb kérdés az, hogy a tudományos anyagok, illetve a kutatási eredményeket tároló fájlok, adatbázisok is sérültek-e. Mivel a vizsgálatok még jelenleg is tartanak - egyebek mellett a holland hatóságok bevonásával -, ezért eddig csak annyit közölt az intézmény, hogy a kutatási anyagokat korábban extra védelemmel látta el, így azok vélhetőleg nem kompromittálódtak.
 
Riasztott a partiőrség
 
Az Egyesült Államok partiőrsége a hajózás biztonsága kapcsán riasztást adott ki az ünnepek alatt. Erre azért volt szükség, mert egy olyan vállalatot ért súlyos kibertámadás, amely a vízi teherszállítás biztonságáért felelős rendszereket üzemelteti. Noha a cég nevét nem hozták nyilvánosságra, annyi azért már kiderült, hogy a Ryuk nevű zsarolóprogram végzett meglehetősen komoly pusztítást. Ennek következtében az érintett közlekedésbiztonsági rendszereket 30 órára le kellett állítani.
 
A partiőrség közleménye szerint a szóban forgó szervezet informatikai hálózatába egy adathalász célú elektronikus levélen keresztül jutott be a nemkívánatos program. Amikor az egyik alkalmazott rákattintott az e-mailben lévő hivatkozásra, akkor a fertőzés kezdetét vette, és a támadók kritikus rendszerekhez, fájlokhoz is hozzáférést szereztek a kártevőjükön keresztül.
 
Ostromlott kórházak
 
Az év végén különösen elszaporodtak azok a támadások, amelyek amerikai kórházak, illetve egészségügyi intézmények ellen irányultak. Ezek közül a lenagyobb kárt San Antonio egyik egészségügyi központja szenvedte el. A támadás mögött szintén egy zsarolóvírus állt, ami központi rendszereket bénított meg. Ennek következtében több klinikában is fennakadások voltak. Az FBI közölte, hogy a kibertámadás nem kizárólag az említett egészségügyi központot sújtotta, hanem ennél kiterjedtebb volt, több más szervezetet is érintett.
 
Miközben az amerikai kórházak igyekeztek küzdeni a zsarolóprogramok ellen, addig Új-Mexikóban is fény derült egy incidensre. Ott az egyik kórház radiológiai (képfelvételeket tároló) szerverén került elő egy kémprogram, amely az első jelentések szerint több száz beteg bizalmas adatát szivárogtatta ki.
 
Törölt járatok
 
Karácsony előtt az alaszkai RavnAir jelezte, hogy minden olyan járatát törölni kényszerül, amelyet Dash 8-as típusú repülőgépekkel teljesített volna. A cég közleménye szerint egy kibertámadás történt, aminek következtében megbénult a Dash 8-as gépek karbantartásához szükséges informatikai rendszer. Noha a kompromittált rendszert azóta már helyreállították a szakemberek, az FBI tovább vizsgálódik.
 
Nem sok jóra számíthatunk
 
Látható, hogy a számítógépes vírusok továbbra is elemükben vannak, és az előrejelzések szerint idén sem fognak csillapodni az ezek felhasználásával elkövetett kibertámadások. Így az informatikai rendszerek védelmét 2020-ban is kiemelten kell kezelni.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség