Az Oscarról a netes csalók sem feledkeztek meg

​Biztonsági kutatók több olyan adathalász weboldalra akadtak, amelyek Oscar-díjra jelölt filmek ingyenes streamelésének lehetőségét kínálják, de valójában a felhasználók bizalmas adatait lopkodják.
 

Számos olyan kártékony weboldal tűnt fel az elmúlt napokban, amelyek azt sugallták, hogy Oscar-díjra jelölt filmeket lehet megnézni rajtuk. Amikor azonban e weblapok betöltődtek a webböngészőben, akkor egy regisztrációs űrlap jelent meg, amit ezért kellett (volna) kitölteni, hogy a teljes filmek megtekinthetők legyenek ne csak pár perces részletek. A regisztráció során arra kérték a látogatókat, hogy a tartózkodási helyük megerősítése céljából adják meg a bankkártya adataikat is. A Kaspersky több olyan esetről tud, amikor a megtévesztett felhasználó bankszámlájáról a regisztrációt követően pénzt emeltek le. És persze a teljes filmek megtekintésére nem nyílt lehetőség.
 
A biztonsági cég szakemberei a 2021-es Oscarra jelölt filmekhez kapcsolódó alvilági kampányokkal összefüggésben kártékony fájlokat is elemeztek. Eddig körülbelül 80 olyan fájlt találtak, amelyek a legjobb film kategóriában jelölt mozifilmek nevével éltek vissza.
 
"A kiberbűnözők mindig is megpróbáltak anyagi hasznot húzni a felhasználók különféle szórakozási lehetőségek (például filmek) iránti érdeklődéséből. Látjuk, hogy a filmipar nagyszabású eseményei érdeklődést keltenek a kiberbűnözői közösségben, de manapság ez a fajta kártékony tevékenység már nem olyan elterjedt, mint korábban. Napjainkban egyre többen váltanak át a streaming szolgáltatásokra, amelyek sokkal biztonságosabbak, mert nem kell fájlokat letölteni. Ennek ellenére a filmek még mindig népszerű csalit jelentenek az adathalász oldalak és a spamek terjesztéséhez" - fejtette ki Anton V. Ivanov, a Kaspersky biztonsági szakértője.
 
A biztonsági cég által közzétett néhány jó tanács a károk megelőzéséhez:
 • A személyes adatok megadása előtt mindig ellenőrizze a weboldal hitelességét, és csak hivatalos weboldalakon nézzen filmeket.
 • Figyeljen oda a letöltendő fájlok kiterjesztésére. (Egy videófájlnak nincs .exe vagy .msi kiterjesztése.)
 • Használjon megbízható biztonsági szoftvereket.
 • Kerülje az olyan hivatkozásokat, amelyek egy film megjelenés előtti megtekintésének lehetőségét ígérik.
Vélemények
 
 1. 4

  A Foxit fejlesztői kiadták a legújabb biztonsági hibajavításokat.

 2. 4

  A Google 42 különféle biztonsági rést foltozott be az Android operációs rendszeren.

 3. 3

  Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség