Az Electron hibája sok népszerű szoftvert veszélyeztet

Az Electron keretrendszer súlyos biztonsági hibája miatt számos népszerű szoftvert is frissíteni kell.
 
hirdetés
A 2013 óta egyre nagyobb népszerűségre szert tevő Electron alkalmazás-keretrendszer egyik legnagyobb vonzereje, hogy cross platform alkalmazások fejlesztését teszi lehetővé. A JavaScript (Node.js), HTML és CSS alapokra épülő rendszer Windows, Linux és macOS esetén is jól megállja a helyét. Egyebek mellett olyan megoldásokban is helyet kap, mint amilyen például a Skype, a Brave böngésző, a GitHub Atom Editor, a Signal, a Slack, a Basecamp, a WordPress és a Twitch.
 
Most azonban egy olyan sérülékenységére derült fény, amely jelentős kockázatokat hordoz, hiszen jogosulatlan távoli kódfuttatásra is lehetőséget adhat. Az Electron fejlesztő csapata már kiadta a hibajavításokat. Közölte, hogy a sérülékenység kizárólag a Windows-os szoftverek esetében jelent veszélyt, a Mac és a Linux alapú rendszerek nem érintettek. A biztonsági rés az app.setAsDefaultProtocolClient API kapcsán merült fel, és akkor okozhat gondot, ha egy alkalmazás alapértelmezett programként állítja be magát egy-egy protokoll (például: myapp://) kezeléséhez. Ekkor a támadók tetszőleges kódokkal élhetnek vissza.
 
Kettőn áll a vásár
 
Az Electron sebezhetősége által jelentett kockázatok megszűntetéséhez a fejlesztőknek és a felhasználóknak is lépéseket kell tenniük. A fejlesztőknek át kell térniük az Electron legújabb verziójára (1.8.2-beta.4, 1.7.11, 1.6.16). A felhasználóknak pedig frissíteniük kell az Electron segítségével készült alkalmazásaikat. Ez utóbbi frissítésekből a közeljövőben biztosan akad majd jó néhány, így a szoftverek naprakészen tartására egyebek mellett ezért is célszerű ügyelni.

További részletek a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 3

    A NetBSD fejlesztői két sebezhetőségről számoltak be.

  2. 3

    A SharePoint fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

  3. 4

    Az Adobe több tucat biztonsági frissítést adott ki az Acrobat, illetve a Reader alkalmazásaihoz.

 
Partnerhírek
G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa

Kaptunk egy új zsarolóvírus mintát Tamástól, aki azt írta nekünk, hogy a VirusTotal szerint ezt az új kártevőt egy neves vírusirtó sem tudja megállítani.

Jól fizet a hibavadászat

A legjobban kereső etikus hackerek 2,7-szer jobban keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök – derült ki egy friss felmérésből.

hirdetés
Közösség
1