Appok, amelyek reklámokkal szórják tele a mobilokat

Olyan reklámprogramok jelentek meg a Google Play áruházban, amelyek eltávolítása némileg nagyobb odafigyelést követel meg a felhasználóktól.
 

Lukas Stefanko, az ESET biztonsági cég szakembere az elmúlt hónapokban arról híresült el, hogy meglehetősen sok nemkívánatos programot mutatott ki a Google hivatalos Play áruházában. Tavaly több olyan, látszólag csillagászattal foglalkozó appot szűrt ki, amelyek banki trójai programokat tartalmaztak, és adatlopást tettek lehetővé. Idén januárban pedig kilenc olyan reklámprogramra akadt, amelyek a felhasználók megtévesztésével települtek összesen több mint nyolcmillió alkalommal. Ugyanakkor nem ez volt a rekord, mivel nemrégen 19 - amúgy GPS-eszközként beharangozott - appról igazolta, hogy azok reklámprogramnak minősülnek. E szoftvereket a Play áruházból történő eltávolításukig több mint 50 milliószor telepítették a felhasználók. 

Itt a folytatás

A biztonsági szakember a legutóbbi vizsgálatai során szintén reklámprogramokra lett figyelmes. Három nemkívánatos alkalmazásról van szó, amelyek eddig legalább 700 ezer készülékre kerültek fel. A közös jellemzőjük, hogy mindegyik kamera appnak hirdeti magát, de a valóságban semmi másra nem alkalmasak, mint reklámok megjelenítésére, ezáltal a felhasználók bosszantására. 

A három app neve:
 • Excellent Camera
 • Ideal Camera: Full Featured Camera for Android
 • Super Camera Lite 2019.


Forrás: ESET

Eltávolítás 

Stefanko arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenti alkalmazások esetében a készítőik trükköztek egyet. Amikor ugyanis feltelepül valamelyik szoftver, akkor a hozzá tartozó ikont eltávolítják, majd egy másik "parancsikont" helyeznek el. Ezzel elérik, hogy az ikon segítségével ne lehessen közvetlenül eltávolítani a problémás alkalmazást. Az Android 6-os verziója óta lehetőség van az ikonok segítségével történő szoftvereltávolításra, de a trükk miatt ezt vagy a Google Play alkalmazás segítségével lehet megtenni, vagy a Beállítások menüpont alól elérhető almenük révén. 

Noha a reklámprogramok törlése a trükközés ellenére sem különösebben komplikált feladat, azért legjobb elkerülni az ilyen szoftvereket. A szakember szerint ezt most is meg tudták tenni azok a felhasználók, akik körültekintően telepítenek appokat. Már csak azért is, mivel e szoftverek alatt olvasható véleményekből is kiderült, hogy valami nincs rendben az alkalmazásokkal, és azok haszontalanok, csak reklámokkal szórják tele a készülékeket. 
Vélemények
 
 1. 3

  A CoreFTP FTP és SFTP Server egy közepes veszélyességű sebezhetőséget tartalmaz.

 2. 3

  A Drupal fejlesztői egy biztonsági hibajavítást adtak ki.

 3. 1

  A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1