Appok, amelyek reklámokkal szórják tele a mobilokat

Olyan reklámprogramok jelentek meg a Google Play áruházban, amelyek eltávolítása némileg nagyobb odafigyelést követel meg a felhasználóktól.
 
hirdetés

Lukas Stefanko, az ESET biztonsági cég szakembere az elmúlt hónapokban arról híresült el, hogy meglehetősen sok nemkívánatos programot mutatott ki a Google hivatalos Play áruházában. Tavaly több olyan, látszólag csillagászattal foglalkozó appot szűrt ki, amelyek banki trójai programokat tartalmaztak, és adatlopást tettek lehetővé. Idén januárban pedig kilenc olyan reklámprogramra akadt, amelyek a felhasználók megtévesztésével települtek összesen több mint nyolcmillió alkalommal. Ugyanakkor nem ez volt a rekord, mivel nemrégen 19 - amúgy GPS-eszközként beharangozott - appról igazolta, hogy azok reklámprogramnak minősülnek. E szoftvereket a Play áruházból történő eltávolításukig több mint 50 milliószor telepítették a felhasználók. 

Itt a folytatás

A biztonsági szakember a legutóbbi vizsgálatai során szintén reklámprogramokra lett figyelmes. Három nemkívánatos alkalmazásról van szó, amelyek eddig legalább 700 ezer készülékre kerültek fel. A közös jellemzőjük, hogy mindegyik kamera appnak hirdeti magát, de a valóságban semmi másra nem alkalmasak, mint reklámok megjelenítésére, ezáltal a felhasználók bosszantására. 

A három app neve:
 • Excellent Camera
 • Ideal Camera: Full Featured Camera for Android
 • Super Camera Lite 2019.


Forrás: ESET

Eltávolítás 

Stefanko arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenti alkalmazások esetében a készítőik trükköztek egyet. Amikor ugyanis feltelepül valamelyik szoftver, akkor a hozzá tartozó ikont eltávolítják, majd egy másik "parancsikont" helyeznek el. Ezzel elérik, hogy az ikon segítségével ne lehessen közvetlenül eltávolítani a problémás alkalmazást. Az Android 6-os verziója óta lehetőség van az ikonok segítségével történő szoftvereltávolításra, de a trükk miatt ezt vagy a Google Play alkalmazás segítségével lehet megtenni, vagy a Beállítások menüpont alól elérhető almenük révén. 

Noha a reklámprogramok törlése a trükközés ellenére sem különösebben komplikált feladat, azért legjobb elkerülni az ilyen szoftvereket. A szakember szerint ezt most is meg tudták tenni azok a felhasználók, akik körültekintően telepítenek appokat. Már csak azért is, mivel e szoftverek alatt olvasható véleményekből is kiderült, hogy valami nincs rendben az alkalmazásokkal, és azok haszontalanok, csak reklámokkal szórják tele a készülékeket. 
Vélemények
 
 1. 3

  A tcpdump kapcsán egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

 2. 3

  Az F5 egy több termékét érintő sérülékenységről számolt be.

 3. 1

  A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Állandóan követhetők a Bluetooth eszközök

A Bluetooth kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt állandóan követni lehet egy eszközt.

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

hirdetés
Közösség
1