Allianz tippek a távmunka kockázatainak csökkentéséhez

​A koronavírus-járvány már lecsengőben van, azonban továbbra is sokan dolgoznak otthonról. Ebben a helyzetben tovább emelkedhet a kiberbiztonsági incidensek száma.
 

A koronavírus következtében megváltoztak, illetve a járványt követően átalakultak az emberek mindennapos munkavégzési és kapcsolattartási szokásai. A cégek bizonyos esetekben enyhítették vagy felfüggesztették az informatikai biztonsági előírások alkalmazását, hogy minél több munkavállaló férhessen hozzá az informatikai rendszerekhez. Ez a lépés azonban megnövelte a kiberbiztonsági kockázatokat. A lazítás következményeként a kiberbűnözők és a hackerek könnyebben juthatnak be a vállalati rendszerekbe.
 
Az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) szakértői olyan intézkedésekre hívták fel a figyelmet, amelyek segítségével a távoli munkavégzés kockázatai csökkenthetővé válhatnak.
 
Tartsa naprakészen a szoftvereit!
 
Ellenőrizze, hogy az operációs rendszerek és a telepített programok legfrissebb verzióit használja-e! Ha teheti, alkalmazza az automatikus frissítési funkciókat.
 
Használjon vírusvédelmet és tűzfalat!
 
Ellenőrizze, hogy be van-e kapcsolva a vírusvédelem és a tűzfal, de ne feledje, hogy ezek a beállítások csak más biztonsági eljárások kiegészítő intézkedéseként lehetnek hatásosak. Az alkalmazásuk nem helyettesítheti a listában szereplő többi tanács betartását.
 
Hozzon létre különböző felhasználói fiókokat!
 
A rosszindulatú programok legalább olyan jogokkal rendelkeznek a számítógépen, mint az a felhasználói fiók, amelyen keresztül bejutottak a számítógépre, ezért csak akkor dolgozzon adminisztrátori jogosultságokkal, ha az feltétlenül szükséges.
 
Legyen óvatos a személyes adatok megosztásakor!
 
Az online csalók a bizalom megteremtése érdekében sokszor felhasználják a neten megosztott adatokat, ezért azok közzétételekor nagyon körültekintően kell eljárni. Amennyiben lehetséges, használjon VPN-t vagy egyéb titkosított kommunikációs csatornát.
 
Csak a feltétlenül szükséges eszközöket és információkat vigye haza!
 
Az információk és az eszközök védelmének egyik legjobb módja, ha egyáltalán nem távolítjuk el azokat a vállalati környezetből, így nem veszhetnek el szállítás közben.
 
Frissítse gyakran jelszavait!
 
Tartsa titokban a jelszavait és a felhasználóneveit, az esetlegesen kiszivárgott jelszavakat pedig haladéktalanul módosítsa. A különböző alkalmazásokhoz használjon eltérő és erős jelszavakat. Ahol lehetőség van kétfaktoros hitelesítésre, ott vegye igénybe azt.
 
Védje adatait titkosítással!
 
Fájljait és e-mailjeit a lehetőségekhez mérten titkosítottan kezelje és tárolja. A routeren válassza ki a WPA3 titkosítást vagy a WPA2-t, ha az előbbi még nem támogatott.
 
Csak megbízható forrásokból töltsön le fájlokat, adatokat!
 
Legyen óvatos, amikor az internetről tölt le tartalmakat! A programok letöltése előtt győződjön meg a forrás megbízhatóságáról. Amennyiben lehetséges, csak közvetlenül a gyártók weboldaláról töltsön le fájlokat.
 
Rendszeresen készítsen biztonsági mentést az adatokról!
 
Amennyiben a számítógép a biztonsági intézkedések ellenére megfertőződik, fontos adatok veszhetnek el. A kár enyhítése érdekében rendszeresen készítsen biztonsági mentést a fájlokról.
 
Ne keverje a személyes és a vállalati célú felhasználást!
 
Különítse el a vállalati és a magán tulajdonú eszközöket, illetve információkat, és ne másoljon át munkával kapcsolatos adatokat a személyes eszközeire.
 
Mindenki azonosítsa magát az online megbeszéléseken!
 
A csatlakozáshoz szükséges adatokat megszerző illetéktelen személyek különösen könnyen kapcsolódhatnak nagyobb, sokszereplős online megbeszélésekhez, ezért fontos, hogy a megbeszélésen részt vevő személyek azonosítsák magukat, különösen bizalmas témák megvitatásakor.
 
Védje az eszközöket!
 
Akkor is zárolja a számítógép és a mobileszköz képernyőjét, ha csak rövid szünetet tart, hogy mások ne férhessenek hozzá az eszközön lévő tartalmakhoz.
Vélemények
 
  1. 3

    A PuTTY alkalmazás egy biztonsági hibától vált meg.

  2. 3

    A Samba közepes veszélyességű sérülékenységek miatt kapott frissítést.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség