Aggasztó hibával küzd a népszerű jelszókezelő

A KeePass jelszókezelő alkalmazás kapcsán egy súlyos biztonsági rendellenességre derült fény.
 

A jelszókezelő szoftverek között az egyik legnépszerűbbnek a KeePass számít. A széles körben használatos alkalmazás feladata, hogy biztonságossá és könnyebbé tegye a jelszavak tárolását. A hitelesítő és egyéb bizalmasan kezelendő adatokat - hasonlóan több más ilyen típusú szoftverhez - egy mesterjelszóval védett, titkosított adattárba (fájlba) menti le. A védett adatokhoz pedig addig nem enged hozzáférést, amíg a felhasználó meg nem adja a mesterjelszavát. Ebből az is következik, hogy a felhasználónak elég csak egy jelszót megjegyeznie. Ugyanakkor sajnos az is látható, hogy ha a mesterjelszó illetéktelen kezekbe kerül, akkor az összes többi hitelesítő adat teljes mértékben kiszolgáltatottá válik. Ezért nem meglepő, hogy a kiberbűnözők előszeretettel próbálnak mesterjelszavakat megkaparintani.
 
A "vdohney" néven tevékenykedő biztonsági kutató a KeePass vizsgálata során egy olyan rendellenességre figyelt fel, amelynek révén az alkalmazáshoz beállított mesterjelszó kipuhatolhatóvá válhat. Ráadásul ehhez egy PoC (proof-of-concept) kódot is kifejlesztett, illetve publikált.
 
A szakember arra jött rá, hogy a KeePass jelszóbevitelre szolgáló, egyedi fejlesztésű vezérlője a memóriába hagy felhasználó által megadott adatokat (így a jelszót is). Ezek az adatok pedig egy memória mentésből (a KeePass folyamatához tartozó memória dump, teljes memória dump, pagefile.sys, hiberfil.sys stb.) kinyerhetők a kutató által fejlesztett kis segédprogrammal. Mindössze annyi korlát van, hogy a mesterjelszó első egy vagy két karakterét nem lehet visszanyerni, azonban ez már némi találgatással is megfejthetővé válhat.
 
A sebezhetőséget a biztonsági kutató korábban jelezte a KeePass fejlesztőinek, akik már dolgoznak a sérülékenység megszüntetésén. Az ígéretek szerint a 2.54-es verzió már nem fog ettől a rendellenességtől szenvedni. Ez a verzió eredetileg júliusban vált volna elérhetővé, de a történtek miatt könnyen lehet, hogy 1-2 héten belül letölthetővé válik.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint a sérülékenység nem érinti a KeePass 1.x és a KeePassXC kiadásokat.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség