Aggasztó hibával küzd a népszerű jelszókezelő

A KeePass jelszókezelő alkalmazás kapcsán egy súlyos biztonsági rendellenességre derült fény.
 

A jelszókezelő szoftverek között az egyik legnépszerűbbnek a KeePass számít. A széles körben használatos alkalmazás feladata, hogy biztonságossá és könnyebbé tegye a jelszavak tárolását. A hitelesítő és egyéb bizalmasan kezelendő adatokat - hasonlóan több más ilyen típusú szoftverhez - egy mesterjelszóval védett, titkosított adattárba (fájlba) menti le. A védett adatokhoz pedig addig nem enged hozzáférést, amíg a felhasználó meg nem adja a mesterjelszavát. Ebből az is következik, hogy a felhasználónak elég csak egy jelszót megjegyeznie. Ugyanakkor sajnos az is látható, hogy ha a mesterjelszó illetéktelen kezekbe kerül, akkor az összes többi hitelesítő adat teljes mértékben kiszolgáltatottá válik. Ezért nem meglepő, hogy a kiberbűnözők előszeretettel próbálnak mesterjelszavakat megkaparintani.
 
A "vdohney" néven tevékenykedő biztonsági kutató a KeePass vizsgálata során egy olyan rendellenességre figyelt fel, amelynek révén az alkalmazáshoz beállított mesterjelszó kipuhatolhatóvá válhat. Ráadásul ehhez egy PoC (proof-of-concept) kódot is kifejlesztett, illetve publikált.
 
A szakember arra jött rá, hogy a KeePass jelszóbevitelre szolgáló, egyedi fejlesztésű vezérlője a memóriába hagy felhasználó által megadott adatokat (így a jelszót is). Ezek az adatok pedig egy memória mentésből (a KeePass folyamatához tartozó memória dump, teljes memória dump, pagefile.sys, hiberfil.sys stb.) kinyerhetők a kutató által fejlesztett kis segédprogrammal. Mindössze annyi korlát van, hogy a mesterjelszó első egy vagy két karakterét nem lehet visszanyerni, azonban ez már némi találgatással is megfejthetővé válhat.
 
A sebezhetőséget a biztonsági kutató korábban jelezte a KeePass fejlesztőinek, akik már dolgoznak a sérülékenység megszüntetésén. Az ígéretek szerint a 2.54-es verzió már nem fog ettől a rendellenességtől szenvedni. Ez a verzió eredetileg júliusban vált volna elérhetővé, de a történtek miatt könnyen lehet, hogy 1-2 héten belül letölthetővé válik.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint a sérülékenység nem érinti a KeePass 1.x és a KeePassXC kiadásokat.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség