Adatlopó kódot fedezett fel a Visa

​A Visa egy olyan kártékony kódot fedezett fel, amely az online bankkártyás fizetések biztonságát veszélyezteti.
 

A Visa tavaly egy olyan JavaScript kódot leplezett le, ami az online bankkártyás fizetések biztonságát próbálta aláásni. Akkor a Pipka nevű kód számos webáruházba férkőzött be, ahonnan bank- és hitelkártya adatokat szivárogtatott ki. A szerzemény elsősorban Észak-Amerikában járult hozzá biztonsági incidensekhez. Az eset azonban nem egyedülálló, annál is inkább, mivel a Visa biztonsági kutatói ismét egy újabb, hasonló célokkal terjedő károkozóra akadtak.

A Baka névre keresztelt kód szintén JavaScript alapokra épül, de az elődjeihez képest jóval kifinomultabb megoldásokat tartalmaz. Emiatt a detektálása is nehezebbé vált, mivel jól ellenáll a statikus elemzéseknek. A dinamikus víruselemzéseket pedig további eljárásokkal igyekszik megakadályozni. Azonnal leáll, ha olyan eszközt észlel, amely a vizsgálatára, leleplezésére képes. Mindezek mellett a Baka arra is alkalmas, hogy a memóriából "kisöpörje" az összes összetevőjét, ha végez az adatszivárogtatási feladataival. 

A Baka eddig egyes webáruházak fizetésre szolgáló weboldalain volt kimutatható. Ezekbe egy script tag kerül, amely további nemkívánatos kódok letöltéséért felel. Ezek a kódok titkosítottak, és minden weboldal esetében más kulccsal dekódolhatók. 

A Visa a hasonló károkozások elkerülése érdekében a bankkártyás fizetésekkel összefüggésben kiadott iránymutatások, előírások (például a PCI DSS) betartására igyekszik ösztökélni a webáruházak, üzleti partnerek, szolgáltatók informatikai rendszereinek üzemeltetőit.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség