Adatbiztonsági incidens történt a neves hardvergyártónál

​Súlyos adatbiztonsági incidens történt a Razer hardvereket gyártó cégnél. Akár 100 ezer vásárló is érintett lehet az adatszivárgási eset kapcsán.
 

A Razer elsősorban a játékosok számára fejlesztett és gyártott billentyűzeteiről, egereiről, illetve egyéb perifériáiról, kiegészítőiről ismert világszerte. A cégnek van egy nemzetközi webáruháza, ahol közvetlenül megvásárolhatók a termékei. A nyilvánosságra került adatbiztonsági incidens ehhez a webshophoz kötődik. 

Bob Diachenko biztonsági kutató augusztus 19-én egy teljesen védtelenül hagyott adatbázisra akadt, amelyről kiderült, hogy a Razer vásárlóinak adatait tartalmazza. A szakember azonnal értesítette a vállalatot a felfedezéséről, és kérte, hogy tegyék védetté az érzékeny adatokkal teli adatbázist. Sajnos azonban a cég nem éppen gyorsan reagált a bejelentésre. Egészen szeptember 9-ig kellett várni arra, hogy az internet felől elérhetetlenné váljon a szóban forgó adatállomány. 

A problémás adatbázisban vásárlók neve, e-mail címe, telefonszáma, a rendeléseik száma és részletei, valamint számlázási és szállítási címek is megtalálhatók voltak. A biztonsági kutató szerint megközelítőleg 100 ezer személy adata volt kinyerhető a feltárt állományból. 

Végül csak reagált a Razer 

"Arról értesültünk, hogy az egyik szerverünk nem megfelelően konfigurált, és emiatt potenciálisan rendelési, ügyfél és szállítási információk kerülhettek ki. Egyéb bizalmas adatok, például bank- és hitelkártyaszámok, valamint jelszavak nem voltak veszélyben. A szerver beállításait szeptember 9-én javítottuk"

- közölte a vállalat. 

A Razer köszönetet mondott a hibát bejelentő biztonsági kutatónak, és egyúttal elnézést kért a késlekedésért. A vállalat egy átfogó információbiztonsági felülvizsgálatot rendelt el a rendszerei védelme érdekében.

Egyelőre nincs arra utaló bizonyíték, hogy a védtelenül hagyott adatokkal bárki visszaélést követett volna el, vagy azok rossz kezekbe kerültek volna. Ugyanakkor nyilván ki sem lehet zárni ezt az eshetőséget. Ezért a biztonsági szakemberek azt javasolják, hogy ha valaki a Razer nevében levelet, hívást kap, akkor nagyon legyen körültekintő. Szükség esetén érdemesebb inkább közvetlenül felkeresni a cég weboldalát, mintsem a levelekben elhelyezett linkekre kattintani. Ezzel ugyanis az adathalászat kockázatai csökkenthetővé válnak.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség