A zsarolóvírusok is nehezítik a kiskereskedők életét

​Továbbra is jelentős számban éri kibertámdás a kereskedelmi cégeket. Az incidensek többsége zsarolóvírusokra épülő károkozásokban nyilvánul meg.
 

A Sophos kiadta a zsarolóvírusok kapcsán készített legújabb felmérésének eredményeit. A kutatást 14 országban, 355 informatikai és kiberbiztonsági szakember körében végezte el a kiskereskedelmi szektor vonatkozásában.
 
A tanulmány szerint idén a kiskereskedelmi szektor 69 százalékát érte zsarolóvírus alapú támadás, szemben a 2022-es év 77 százalékával. Az adattitkosítás aránya azonban három éve a legmagasabb – a támadások közel háromnegyede vezetett az adatok titkosításához. Ezzel párhuzamosan csökkent azon incidensek aránya, amelyek során még időben (a fájlok kompromittálása előtt) sikerült detektálni, és megakadályozni a komolyabb károkozásokat.
 
Mindezek mellett az is elgondolkodtató adat, hogy az esetek 21 százalékában nem kizárólag titkosításra került sor, hanem adatszivárogtatásra is. Vagyis a támadások majdnem negyede során dupla zsarolásos módszert alkalmaztak a kiberbűnözők.
 
A kiskereskedelmi szektorban a ransomware támadások leggyakoribb kiváltó okának a rendszerek nem megfelelő frissítése számított, vagyis sokszor befoltozatlan biztonsági réseken keresztül tudták elérni céljukat az elkövetők (az esetek 41 százalékában). Ezt követték az adathalász módszerekkel, valamint a kompromittált hitelesítő adatokkal történő visszaélések.
 
A biztonsági cég szerint a kiskereskedelmi szervezetek 97 százalékának végül részben vagy teljesen sikerült visszaszereznie az adatait, illetve helyreállítani a rendszereit. Ehhez azonban az áldozatok 41 százaléka teljesítette a zsarolók követeléseit, vagyis kifizette a váltságdíjat. A többiek pedig elsősorban a biztonsági mentéseikre támaszkodtak a helyreállítás során.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség