A Windows víruskeresőjének álcázza magát a QBot trójai

​A QBot trójai újabb megtévesztő módszerrel próbálja rávenni a felhasználókat, hogy kártékony Excel fájlokat nyissanak meg.
 

A QBot kártékony program továbbra is meglehetősen nagy intenzitással terjed. Noha a vírusterjesztők folyamatosan csiszolgatják a trükkjeiket, azért alapvetően mindig ugyanazon technikákkal hajtják vége a támadásaikat. Az utóbbi időben egyértelműen az e-mailes vírusterjesztés került náluk előtérbe, aminek során kártékony dokumentumokat, fájlokat tartalmazó elektronikus leveleket küldözgetnek nagyobb mennyiségben. Ezek az e-mailek sokszor hamis számlákat, fizetési értesítőket, banki információkat tartalmaznak. Legalábbis látszólag. A valóságban ugyanis csak azt a célt szolgálják, hogy a dokumentumok megnyitása után az érintett számítógépre felkerüljenek különféle ártalmas állományok.

A legutóbbi spamkampány során is ilyen módszerekre lettek figyelmesek a biztonsági kutatók. A Qbot új trükkje nem is az e-mailekben jelenik meg, hanem az azok mellékletében található Excel fájlokban. Ezek ugyanis első ránézésre úgy tűnek, mintha a Windows Defender kérné azt, hogy engedélyezze a felhasználó az Excel-állomány szerkesztését, valamint a makrók futtatását. A csalók üzenete szerint a vállalati tűzfal titkosította a fájlt, ezért az engedélyek megadását követően a Windows Defender fogja dekódolni az Excel táblázatot. Nyilván ebből semmi sem igaz, de a gyanútlan és kíváncsi felhasználók megtévesztésére alapot adhat. 


Miután a felhasználó engedélyezi a makrók futtatását, akkor első lépésként az Emotet trójai kerül fel a számítógépre, ezzel pedig a PC az Emotet botnethez kapcsolódik. Ezt követően további ártalmas programok letöltése veszi kezdetét. Ekkor jelszólopó összetevők, banki információk kiszivárogtatására alkalmas károkozók, de akár zsarolóprogramok is feljuthatnak a rendszerre. Az utóbbi időben a Qbot mellett több esetben volt kimutatható a fájlok titkosítására és felhasználók megzsarolására alkalmas ProLock kártevő.

A Qbot és a hasonló kártékony program elleni védekezés szempontjából fontos a korszerű vírusvédelem alkalmazása, a rendszeres biztonsági mentés és nem utolsó sorban a biztonságtudatos levelezés. A különféle dokumentumok esetében pedig csak valóban nagyon szükséges esetben és ellenőrzött módon szabad a makrókat engedélyezni. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Samba fejlesztői három biztonsági hibáról adtak hírt.

  2. 4

    A Foxit Studio Photo két tucat biztonsági hibától vált meg a legutóbbi frissítésének köszönhetően.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség