A vírusok június toplistája

​A vírusok júniusi toplistájának élén olyan károkozókat találunk, amelyek zsarolástól és adatlopástól sem riadnak vissza.
 

A Check Point Research kiadta a júniusra vonatkozó, Global Threat Index című elemzését. Ebből egyebek mellett az is kiderül, hogy az elmúlt hónap során a Phorpiex botnet is kivette a részét az Avaddon nevű zsarolóprogram terjesztéséből. Méghozzá nem is akárhogy, mivel az Avaddon a vírusok toplistájának 13. helyéről egyből a 2. helyre ugrott fel.
 
A Phorpiex által terjesztett legújabb rosszindulatú, kéretlen üzenetek arra próbálják rávenni a címzetteket, hogy nyissanak meg egy ZIP-fájlt. Ha a felhasználó ezt megteszi, akkor aktiválódik az Avaddon zsarolóprogram, titkosítja a gépen az adatokat, majd pénzt követel a titkosítás feloldásáért. A kutatók becslése szerint a Phorpiex botnet ezzel és az ehhez hasonló ténykedésével éves szinten mintegy 500.000 dollár bevételt generál a bűnözők számára.
 
A vírus toplista élére ezúttal az Agent Tesla nevű, távoli hozzáférést biztosító trójai került, miközben az XMRig alapú kriptobányász program második hónapja tartja magát a toplista harmadik helyén.
 
"A szervezeteknek meg kellene tanítaniuk az alkalmazottjaiknak, hogyan azonosíthatják be azokat a spameket, melyek ezeket a fenyegetéseket hordozzák. Ugyanakkor olyan biztonsági megoldásokat kell használniuk, melyek aktívan védik őket a fertőzésektől" - mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research, Products igazgatója.
 
A top három mobil víruscsalád:
 
Necro: Android alapú trójai. Más rosszindulatú programokat tud letölteni, hirdetéseket jelenít meg és különféle előfizetésekkel él vissza.
 
Hiddad: Android alapú kártevő, amely legitim alkalmazások újracsomagolt verzióiban terjed. Fő funkciója a hirdetések megjelenítése.
 
Lotoor: Az Android operációs rendszer sérülékenységeit kihasználva root jogosultságokra szert tevő hacker eszköz.
Vélemények
 
  1. 4

    Az IBM egy közepes veszélyességű hibát javított a WebSphere Application Server kapcsán.

  2. 3

    A Cisco ASA kapcsán egy biztonsági hiba látott napvilágot.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség