A tűzoltás jellemzi a hazai kkv-k informatikáját

​Egyre több hazai cég informatikai hálózatát éri kibertámadás, ennek ellenére sok cégvezető mégsem veszi komolyan a veszélyt.
 

Sokszor csak akkor tesznek valamit a cégek vezetői az informatikai rendszereik védelme, illetve karbantartása érdekében, ha már megtörtént a baj.
 

"A legjobban az autószereléshez lehet hasonlítani a jelenlegi helyzetet. Sokakban még máig az a hit él, hogy elég akkor vinni a szerelőhöz az autót, ha elromlik. Pedig, ha folyamatosan karban van tartva, megfelelő időközönként szervizbe visszük, akkor összességében sokkal kevesebb hibával számolhatunk. Hosszútávon olyan sok pénzbe sem kerül, mint egy nagyobb hiba esetén. Ugyanez igaz az informatikai rendszerek biztonsági megoldásaira is"

- véli Juhász Viktor, az iSolutions Kft. ügyvezetője.
 
A szakember szerint öt fontos területre érdemes a vállalkozásoknak fókuszálni:
 • megbízható rendszergazda
 • folyamatos biztonsági mentés
 • felhő alapú IT rendszer
 • a rendszerek naprakészen tartása folyamatos frissítésekkel
 • hatékony vírusírtó programok használata.
 
Ezek mindegyikére kiemelt figyelmet kell fordítani, nem elég egyet-egyet rendbe tenni, mert mindegyik összefügg egymással. Érdemes rendszerben kezelni mindegyiket, hogy átfogó legyen a védelem.
 
Nagyon fontos, hogy legyen egy jó rendszergazdája a cégnek, aki az előbb említett szempontokat tökéletesen szem előtt tartja, és önállóan végzi a munkáját. Tehát nem kell mindig figyelmeztetni, és nem csak problémák esetén segít a "tűzoltásban".
 
Amire a rendszergazdával közösen első körben figyelni kell, az a folyamatos mentés. Minden adatot naponta menteni kell, ami az informatikai rendszerben megtalálható. Ezeket a mentéseket kézzel, azaz rendszergazda által ellenőrizni kell.
 
Ezután következnek a frissítések: mindent naprakészen kell tartani az informatikai rendszerben, rendszeresen fel kell telepíteni az összes frissítést. Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a számítógép frissíti önmagát, de valójában ez az összes frissítés töredéke, mindössze húsz százalék. A többségük arra vár, hogy valaki elindítsa.
 
Magyarországon a cégek hetven százaléka még mindig ingyenes vírusirtót használ
 
Kritikus pontja az informatikai biztonságnak a hatékony vírusvédelem. Ezt elméletben mindenki tudja, a gyakorlatban azonban sok kkv nem veszi elég komolyan a veszélyt.
 

"Egy megbízható, fizetős víruskereső naprakészen tartja saját magát, és tényleg rengeteg támadástól megvéd, a zsarolóvírusoktól is. Fut a háttérben, teszi a dolgát, és valóban figyeli a számítógépet. Ez az egyik legegyszerűbb védekezési mód, és igazság szerint nagyon olcsó is, körülbelül 400 forint tipikusan gépenként havonta. A zsarolóvírusok ellen speciális funkciókkal is rendelkező változat sem vágja földhöz a vállalkozókat: 900 forintba kerül havonta"

– nyilatkozta a szakember.
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple watchOS több biztonsági hibától is megvált az újabb frissítésének köszönhetően.

 2. 3

  Az Apache Tomcathez egy újabb biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
A Log4Shell által leginkább veszélyeztetett országok

Az ESET által közzétett adatokból jól látható, mely országokban hajtották végre a legtöbb Log4j sérülékenységet kihasználó támadási kísérletet.

Középpontba kerül a Zero Trust

A vállalatok 99%-a szerint a Zero Trust bevezetése fontos, ezen belül 75%-uk szerint kritikus vagy nagyon fontos lenne.

hirdetés
Közösség