A távoli asztali kapcsolatokat is ledöntötte a koronavírus

​A világjárvány következtében nagyon jelentősen megnövekedett a távoli asztali kapcsolatok ellen indított kibertámadások száma.
 

A koronavírus okozta világjárvány elleni küzdelem egyik gyakori intézkedése a munkahelyek távmunkavégzésre való átállítása volt. Az átállást azonban olyan rövid idő alatt kellett végrehajtani, hogy sok vállalatnak nem jutott ideje a megfelelő biztonsági intézkedések bevezetésére. A kialakult helyzet miatt a leggyakoribb támadások azokat a protokollokat érték, amelyeket a dolgozók a vállalati erőforrások távoli eléréséhez használnak.

A Kaspersky telemetriai adatai szerint a távmunkára való átállást követően az RDP-protokoll elleni brute force támadások száma az egekbe szökött. Mindez azt jelenti, hogy az RDP ellen irányuló brute force támadások száma a 2020. februárban mért 93,1 millióról 2020. márciusában 277,4 millióra ugrott globális szinten. 

Magyarországon is jelentősen megemelkedett a károkozások száma. Míg a pandémia előtt 2020. februárjában 337.078 brute force támadást detektált a biztonsági cég, addig az azt követő hónapra ez a szám - a lezárásokkal egy időben - több mint háromszorosára, 1.129.676-ra ugrott. Majd a havi támadások száma sosem csökkent 1 millió alá, 2020. augusztusában pedig 3 millió támadással új magasságokba szökött.  

"A távmunka még velünk marad egy darabig. Bár a vállalatok már elkezdtek gondolkodni a munkahelyek újranyitásán, sokan kijelentették, hogy a távmunkavégzést a jövőben is beépítik a működési modelljükbe, illetve hibrid megközelítést alkalmaznak majd. Ez azt jelenti, hogy a távoli asztali protokollok elleni támadások valószínűleg továbbra is magas számban fordulnak majd elő" - fejtette ki Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági szakértője. 

A Kaspersky a következőket javasolja a vállalatoknak a brute force támadások elleni védekezéshez:
 • Az RDP-hez vállalati VPN-en keresztül tegyék lehetővé a hozzáférést 
 • A távoli kapcsolódáskor alkalmazzanak hálózati szintű hitelesítést
 • Ha lehetséges, alkalmazzanak többfaktoros hitelesítést
 • Használjanak hálózati fenyegetések ellen is védelmet biztosító vállalati biztonsági megoldást
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 2. 3

  A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

 3. 4

  A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség