A távoli asztali kapcsolatokat is ledöntötte a koronavírus

​A világjárvány következtében nagyon jelentősen megnövekedett a távoli asztali kapcsolatok ellen indított kibertámadások száma.
 

A koronavírus okozta világjárvány elleni küzdelem egyik gyakori intézkedése a munkahelyek távmunkavégzésre való átállítása volt. Az átállást azonban olyan rövid idő alatt kellett végrehajtani, hogy sok vállalatnak nem jutott ideje a megfelelő biztonsági intézkedések bevezetésére. A kialakult helyzet miatt a leggyakoribb támadások azokat a protokollokat érték, amelyeket a dolgozók a vállalati erőforrások távoli eléréséhez használnak.

A Kaspersky telemetriai adatai szerint a távmunkára való átállást követően az RDP-protokoll elleni brute force támadások száma az egekbe szökött. Mindez azt jelenti, hogy az RDP ellen irányuló brute force támadások száma a 2020. februárban mért 93,1 millióról 2020. márciusában 277,4 millióra ugrott globális szinten. 

Magyarországon is jelentősen megemelkedett a károkozások száma. Míg a pandémia előtt 2020. februárjában 337.078 brute force támadást detektált a biztonsági cég, addig az azt követő hónapra ez a szám - a lezárásokkal egy időben - több mint háromszorosára, 1.129.676-ra ugrott. Majd a havi támadások száma sosem csökkent 1 millió alá, 2020. augusztusában pedig 3 millió támadással új magasságokba szökött.  

"A távmunka még velünk marad egy darabig. Bár a vállalatok már elkezdtek gondolkodni a munkahelyek újranyitásán, sokan kijelentették, hogy a távmunkavégzést a jövőben is beépítik a működési modelljükbe, illetve hibrid megközelítést alkalmaznak majd. Ez azt jelenti, hogy a távoli asztali protokollok elleni támadások valószínűleg továbbra is magas számban fordulnak majd elő" - fejtette ki Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági szakértője. 

A Kaspersky a következőket javasolja a vállalatoknak a brute force támadások elleni védekezéshez:
 • Az RDP-hez vállalati VPN-en keresztül tegyék lehetővé a hozzáférést 
 • A távoli kapcsolódáskor alkalmazzanak hálózati szintű hitelesítést
 • Ha lehetséges, alkalmazzanak többfaktoros hitelesítést
 • Használjanak hálózati fenyegetések ellen is védelmet biztosító vállalati biztonsági megoldást
Vélemények
 
 1. 4

  A Foxit fejlesztői kiadták a legújabb biztonsági hibajavításokat.

 2. 4

  A Google 42 különféle biztonsági rést foltozott be az Android operációs rendszeren.

 3. 3

  Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség