A támadókat is megkavarta a Bitcoin szárnyalása

​Már a kiberbűnözők sem tudják, hogy éppen mire fordítsák az erőforrásaikat. Most épp a kriptopénz bányászat felé fordultak, de úgy tűnik, hogy az eddigi állásaikat sem akarják feladni.
 

2020-ban az emberek minden korábbinál több időt töltöttek online, ez pedig a DDoS-támadások felvirágzásához vezetett. Tulajdonképpen nem volt olyan szektor, illetve iparág, amelyet ne érintett volna a probléma, beleértve az oktatási intézményeket és az online játékokat is.

A Kaspersky 2020 negyedik negyedévében 10 százalékkal több támadást regisztrált, mint 2019 hasonló időszakában. Jó hír viszont, hogy 2020 harmadik negyedévéhez képest 31 százalékkal esett vissza a támadások száma. Vagyis folytatódott a harmadik negyedévben megfigyelhető csökkenő trend. 

A szakemberek szerint mindez a kriptovaluta árfolyamok elszabadulása miatt történhetett. A növekedés következtében a kiberbűnözőknek feltehetően újra kellett gondolniuk egyes botneteket, hogy az addig jellemzően DDoS-támadásokhoz használt rendszereiket kriptopénz bányászatra állítsák át, amivel nagyobb profitra tehettek szert. 

Ezt az is alátámasztja, hogy 2019-ben és 2020 elején is csökkenés volt megfigyelhető a kriptobányász vírusok számában. 2020 augusztusától kezdődően azonban ez a trend megfordult, és az említett malware típushoz tartozó károkozók mennyisége már növekedést mutatott.

"A DDoS-támadások piacán jelenleg két ellentétes irányú trend figyelhető meg. Egyfelől az emberek még mindig nagymértékben támaszkodnak az online erőforrásokra, ezért a kiberbűnözők gyakran folyamodnak DDoS-támadásokhoz. Ugyanakkor a kriptovaluta árfolyamok ugrásszerű növekedésének következtében jövedelmezőbb lehet számukra, ha kriptobányászatra alkalmas vírusokkal fertőznek számítógépeket. Összességében azonban a DDoS-támadások száma viszonylag stabil szinten maradt a negyedik negyedévben. Szerintünk ez a trend előreláthatóan 2021-ben is folytatódni fog"

- mondta Alekszej Kiszelev, a Kaspersky DDoS Protection csapatának üzletfejlesztési vezetője.

A biztonsági szakemberek a következőket ajánlják a szervezetek számára a DDoS-támadások elleni védekezéshez:
 • Fordítsanak kiemelt figyelmet a webes erőforrásokra, és jelöljenek ki olyan szakembereket, akik megfelelően tudnak reagálni a DDoS-támadásokra.
 • Ellenőrizzék a külső felekkel - többek között az internetszolgáltatókkal - kötött megállapodásokat és az elérhetőségi adatokat. Így a biztonsági csapatok egy támadás esetén gyorsabban tudnak reagálni.
 • Alkalmazzanak technológiai védelmet a DDoS-támadások kockázatainak csökkentése érdekében.
Vélemények
 
 1. 3

  A Node.js három biztonsági rés miatt kapott frissítést.

 2. 4

  A NETGEAR nulladik napi biztonsági hibát javított számos routere esetében.

 3. 1

  ​A macOS operációs rendszereket veszélyeztető Slisp.A trójai elsősorban ártalmas weboldalakon keresztül terjed.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2021 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” címet.

Miről ismeri fel, hogy éppen be akarják csapni?

A kiberbűnözők gyorsan reagálnak a világ aktuális történéseire és pillanatok alatt felismerik, hogyan húzhatnak hasznot azokból - de vannak olyan örökzöld sémáik is, melyeket bármikor tudnak alkalmazni.

hirdetés
Közösség