A támadókat is megkavarta a Bitcoin szárnyalása

​Már a kiberbűnözők sem tudják, hogy éppen mire fordítsák az erőforrásaikat. Most épp a kriptopénz bányászat felé fordultak, de úgy tűnik, hogy az eddigi állásaikat sem akarják feladni.
 

2020-ban az emberek minden korábbinál több időt töltöttek online, ez pedig a DDoS-támadások felvirágzásához vezetett. Tulajdonképpen nem volt olyan szektor, illetve iparág, amelyet ne érintett volna a probléma, beleértve az oktatási intézményeket és az online játékokat is.

A Kaspersky 2020 negyedik negyedévében 10 százalékkal több támadást regisztrált, mint 2019 hasonló időszakában. Jó hír viszont, hogy 2020 harmadik negyedévéhez képest 31 százalékkal esett vissza a támadások száma. Vagyis folytatódott a harmadik negyedévben megfigyelhető csökkenő trend. 

A szakemberek szerint mindez a kriptovaluta árfolyamok elszabadulása miatt történhetett. A növekedés következtében a kiberbűnözőknek feltehetően újra kellett gondolniuk egyes botneteket, hogy az addig jellemzően DDoS-támadásokhoz használt rendszereiket kriptopénz bányászatra állítsák át, amivel nagyobb profitra tehettek szert. 

Ezt az is alátámasztja, hogy 2019-ben és 2020 elején is csökkenés volt megfigyelhető a kriptobányász vírusok számában. 2020 augusztusától kezdődően azonban ez a trend megfordult, és az említett malware típushoz tartozó károkozók mennyisége már növekedést mutatott.

"A DDoS-támadások piacán jelenleg két ellentétes irányú trend figyelhető meg. Egyfelől az emberek még mindig nagymértékben támaszkodnak az online erőforrásokra, ezért a kiberbűnözők gyakran folyamodnak DDoS-támadásokhoz. Ugyanakkor a kriptovaluta árfolyamok ugrásszerű növekedésének következtében jövedelmezőbb lehet számukra, ha kriptobányászatra alkalmas vírusokkal fertőznek számítógépeket. Összességében azonban a DDoS-támadások száma viszonylag stabil szinten maradt a negyedik negyedévben. Szerintünk ez a trend előreláthatóan 2021-ben is folytatódni fog"

- mondta Alekszej Kiszelev, a Kaspersky DDoS Protection csapatának üzletfejlesztési vezetője.

A biztonsági szakemberek a következőket ajánlják a szervezetek számára a DDoS-támadások elleni védekezéshez:
 • Fordítsanak kiemelt figyelmet a webes erőforrásokra, és jelöljenek ki olyan szakembereket, akik megfelelően tudnak reagálni a DDoS-támadásokra.
 • Ellenőrizzék a külső felekkel - többek között az internetszolgáltatókkal - kötött megállapodásokat és az elérhetőségi adatokat. Így a biztonsági csapatok egy támadás esetén gyorsabban tudnak reagálni.
 • Alkalmazzanak technológiai védelmet a DDoS-támadások kockázatainak csökkentése érdekében.
Vélemények
 
 1. 3

  A Cisco két biztonsági hibáról számolt be az Umbrella kapcsán.

 2. 3

  A Trend Micro Antivirus for MAC frissítésével egy sebezhetőséget is meg lehet szüntetni.

 3. 3

  Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

Levelezőszerverek ostrom alatt

A legújabb Exchange sebezhetőségét kihasználó kiberbűnözői csoportok növekvő számáról számol be az ESET

hirdetés
Közösség