A számítógépek negyedén még mindig a Windows 7 fut

​Nehezen akar kikopni a Windows 7 operációs rendszer, ami mind több biztonsági problémát okoz.
 

A Kaspersky a KSN (Kaspersky Security Network) hálózatának telemetriai adatai alapján arra a következtetésre jutott, hogy a felhasználók csaknem egynegyede még mindig a Windows 7 operációs rendszert használja, amelyhez 2020. január óta nem jár (ingyenes) támogatás.
 
A még mindig Windows 7-et használók között az egyéni, a kis- és középvállalkozások, valamint a mikrovállalkozások csaknem azonos arányt képviselnek. Mindez azoknál a kisebb cégeknél, ahol nincs informatikai csapat, még inkább aggasztó lehet, hiszen e vállalkozásoknál általában többrétegű védelmi megfontolásokat sem lehet tetten érni, ami a sebezhetőségek kockázatát növeli.
 
Jó hír, hogy az egyéni felhasználók és a vállalkozások csak egészen kis része (kevesebb, mint egy százaléka) használ olyan még régebbi operációs rendszereket, mint például a Windows XP és a Windows Vista, amelyekhez 2014, illetve 2017 óta nem jár támogatás.
 

"Az operációs rendszer frissítését sokan nyűgnek érzik. De az OS-frissítések célja nem pusztán a hibák javítása vagy a legújabb felhasználói felület elérhetővé tétele. Az eljárás azokat a programhibákat is javítja, amelyek tárt ajtót nyithatnak a kiberbűnözőknek a behatoláshoz" -

fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
 
A biztonsági cég a következőket javasolja:
 
Mindig az adott operációs rendszer legújabb verzióját használjuk.
Ha valamiért nem lehetséges a legújabb operációs rendszerre frissíteni, a szervezeteknek ezt a támadási vektort is figyelembe kell venniük a kockázatértékelések és kockázatkezelések során. Érdemes megfontolni a régi rendszerek izolációját is.
Használjunk olyan technológiákat, amelyek képesek a sebezhetőségek és az azok kihasználására alkalmas (exploit) kódok felismerésére.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség