A rendőrség nevében zárolják a PC-ket a netes csalók

Ismét előkerültek a rendőrségi bírságokkal riogató netes csalások. A régi, de némileg átformált trükk már több országban szedi áldozatait.
 

A számítógépek zárolására alkalmas károkozások már évekkel ezelőtt is ismertek voltak. Akkor elsősorban olyan módon okoztak problémát, hogy a Windows-ban egy alkalmazást nyitottak, amit sokszor csak körülményes módon lehetett bezárni. Addig pedig a számítógép használhatatlanná vált a felhasználója számára, aki csak az általában zsaroló témájú, váltságdíjat követelő ablakot látta. Ez a trükk idővel elkezdett kikopni, pontosabban a helyét átvették azok a zsaroló programok, amelyek fájlok titkosítását követően kezdtek követelőzni. A Malwarebytes kutatóinak legutóbbi jelentése szerint azonban a régi trükk mégsem tűnt el teljesen a süllyesztőben.
 
A biztonsági cég szakemberei több országból kaptak olyan bejelentéseket, amik igen bosszantó, de szerencsére egyelőre viszonylag egyszerűen elhárítható támadásokról szólnak. Ezek esetében az történik, hogy a számítógépen megnyílik egy webböngésző (általában a Google Chrome), és az teljes képernyős üzemmódra vált. Ezt követően egy weblap jelenik meg, amely első ránézésre úgy fest, mintha a Windows képernyője lenne. Van rajta Tálca, Start menü stb. Mindezek mellett a képernyőn egy rendőrségi felszólítás szövege is látható. Az üzenet általában arról szól, hogy a felhasználót fülön csípték miközben illegális tartalmakat böngészett az interneten, ezért bankkártyával egy bizonyos összegű bírságot kell fizetnie. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor büntetőeljárás indul ellene, és a számítógépe zárolva marad.


Forrás: Malwarebytes
 
A valóságban azonban szó sincs arról, hogy bármilyen hatóság ilyen módon szabna ki bírságot. A csalók mindössze riogatnak, és abban reménykednek, hogy a felhasználó megadja a bankkártya adatait. Ha ezt megteszi, akkor az adatok rögtön a bűnözők kezébe kerülnek, akik visszaélhetnek azokkal, vagy értékesíthetik a kártyainformációkat az internetes feketepiacon.
 
A csalók olyan módon próbálnak még megtévesztőbbek lenni, hogy a Windows nyelve, illetve az országkódok alapján változtatják az üzeneteik nyelvét, illetve a rendőrségek, hatóságok neveit.
 
Mit tegyünk?
 
A szóban forgó csalási kísérletek méregfogát egyszerűen ki lehet húzni, hiszen elegendő bezárni a Chrome böngészőt. Ezt az ALT+F4 billentyűkombinációval is meg lehet tenni, de az ALT+TAB kombinációval is át lehet váltani más alkalmazás használatára. Ekkor rögtön kiderül, hogy a számítógép még sincs zárolva. Mindezek mellett többek között a CTRL+ALT+DEL kombináció is segíthet.
Vélemények
 
  1. 3

    A Moodle-ban felfedezett sebezhetőség XSS-típusú támadásokat tehet lehetővé.

  2. 4

    A Cisco számos hibajavítást tett elérhetővé az IOS XR-hez.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
Ingyenes eszközt fejlesztett az ESET a BlueKeep sebezhetőség ellenőrzésére

Az ESET nemrég kiadott egy ingyenes BlueKeep (CVE-2019-0708) eszközt annak ellenőrzésére, hogy a Windows operációs rendszert futtató számítógép védett-e a sérülékenység kihasználása ellen.

iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

hirdetés
Közösség
1