A rendőrség nevében zárolják a PC-ket a netes csalók

Ismét előkerültek a rendőrségi bírságokkal riogató netes csalások. A régi, de némileg átformált trükk már több országban szedi áldozatait.
 

A számítógépek zárolására alkalmas károkozások már évekkel ezelőtt is ismertek voltak. Akkor elsősorban olyan módon okoztak problémát, hogy a Windows-ban egy alkalmazást nyitottak, amit sokszor csak körülményes módon lehetett bezárni. Addig pedig a számítógép használhatatlanná vált a felhasználója számára, aki csak az általában zsaroló témájú, váltságdíjat követelő ablakot látta. Ez a trükk idővel elkezdett kikopni, pontosabban a helyét átvették azok a zsaroló programok, amelyek fájlok titkosítását követően kezdtek követelőzni. A Malwarebytes kutatóinak legutóbbi jelentése szerint azonban a régi trükk mégsem tűnt el teljesen a süllyesztőben.
 
A biztonsági cég szakemberei több országból kaptak olyan bejelentéseket, amik igen bosszantó, de szerencsére egyelőre viszonylag egyszerűen elhárítható támadásokról szólnak. Ezek esetében az történik, hogy a számítógépen megnyílik egy webböngésző (általában a Google Chrome), és az teljes képernyős üzemmódra vált. Ezt követően egy weblap jelenik meg, amely első ránézésre úgy fest, mintha a Windows képernyője lenne. Van rajta Tálca, Start menü stb. Mindezek mellett a képernyőn egy rendőrségi felszólítás szövege is látható. Az üzenet általában arról szól, hogy a felhasználót fülön csípték miközben illegális tartalmakat böngészett az interneten, ezért bankkártyával egy bizonyos összegű bírságot kell fizetnie. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor büntetőeljárás indul ellene, és a számítógépe zárolva marad.


Forrás: Malwarebytes
 
A valóságban azonban szó sincs arról, hogy bármilyen hatóság ilyen módon szabna ki bírságot. A csalók mindössze riogatnak, és abban reménykednek, hogy a felhasználó megadja a bankkártya adatait. Ha ezt megteszi, akkor az adatok rögtön a bűnözők kezébe kerülnek, akik visszaélhetnek azokkal, vagy értékesíthetik a kártyainformációkat az internetes feketepiacon.
 
A csalók olyan módon próbálnak még megtévesztőbbek lenni, hogy a Windows nyelve, illetve az országkódok alapján változtatják az üzeneteik nyelvét, illetve a rendőrségek, hatóságok neveit.
 
Mit tegyünk?
 
A szóban forgó csalási kísérletek méregfogát egyszerűen ki lehet húzni, hiszen elegendő bezárni a Chrome böngészőt. Ezt az ALT+F4 billentyűkombinációval is meg lehet tenni, de az ALT+TAB kombinációval is át lehet váltani más alkalmazás használatára. Ekkor rögtön kiderül, hogy a számítógép még sincs zárolva. Mindezek mellett többek között a CTRL+ALT+DEL kombináció is segíthet.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Kylin sebezhetősége SQL injection típusú támadásokhoz vezethet.

  2. 4

    A Cactiban legutóbb feltárt sebezhetőség jelentős veszélyt jelent az érintett rendszerekre.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
70 milliós váltságdíjat fizetett a holland egyetem

Interneten, élőben közvetített sajtótájékoztatón ismertette a Maastricht Egyetem a tavaly karácsonykor őket ért informatikai támadás következményeit.

A fertőzést is visszafordítja

A G DATA vírusirtója mostantól egy saját fejlesztésű gráfadatbázis segítségével is feldolgozza, hogy a kártevők hogyan viselkednek a számítógépeken, és képes visszafordítani a kártékony változtatásokat.

hirdetés
Közösség
1