A rendőrség nevében zárolják a PC-ket a netes csalók

Ismét előkerültek a rendőrségi bírságokkal riogató netes csalások. A régi, de némileg átformált trükk már több országban szedi áldozatait.
 

A számítógépek zárolására alkalmas károkozások már évekkel ezelőtt is ismertek voltak. Akkor elsősorban olyan módon okoztak problémát, hogy a Windows-ban egy alkalmazást nyitottak, amit sokszor csak körülményes módon lehetett bezárni. Addig pedig a számítógép használhatatlanná vált a felhasználója számára, aki csak az általában zsaroló témájú, váltságdíjat követelő ablakot látta. Ez a trükk idővel elkezdett kikopni, pontosabban a helyét átvették azok a zsaroló programok, amelyek fájlok titkosítását követően kezdtek követelőzni. A Malwarebytes kutatóinak legutóbbi jelentése szerint azonban a régi trükk mégsem tűnt el teljesen a süllyesztőben.
 
A biztonsági cég szakemberei több országból kaptak olyan bejelentéseket, amik igen bosszantó, de szerencsére egyelőre viszonylag egyszerűen elhárítható támadásokról szólnak. Ezek esetében az történik, hogy a számítógépen megnyílik egy webböngésző (általában a Google Chrome), és az teljes képernyős üzemmódra vált. Ezt követően egy weblap jelenik meg, amely első ránézésre úgy fest, mintha a Windows képernyője lenne. Van rajta Tálca, Start menü stb. Mindezek mellett a képernyőn egy rendőrségi felszólítás szövege is látható. Az üzenet általában arról szól, hogy a felhasználót fülön csípték miközben illegális tartalmakat böngészett az interneten, ezért bankkártyával egy bizonyos összegű bírságot kell fizetnie. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor büntetőeljárás indul ellene, és a számítógépe zárolva marad.


Forrás: Malwarebytes
 
A valóságban azonban szó sincs arról, hogy bármilyen hatóság ilyen módon szabna ki bírságot. A csalók mindössze riogatnak, és abban reménykednek, hogy a felhasználó megadja a bankkártya adatait. Ha ezt megteszi, akkor az adatok rögtön a bűnözők kezébe kerülnek, akik visszaélhetnek azokkal, vagy értékesíthetik a kártyainformációkat az internetes feketepiacon.
 
A csalók olyan módon próbálnak még megtévesztőbbek lenni, hogy a Windows nyelve, illetve az országkódok alapján változtatják az üzeneteik nyelvét, illetve a rendőrségek, hatóságok neveit.
 
Mit tegyünk?
 
A szóban forgó csalási kísérletek méregfogát egyszerűen ki lehet húzni, hiszen elegendő bezárni a Chrome böngészőt. Ezt az ALT+F4 billentyűkombinációval is meg lehet tenni, de az ALT+TAB kombinációval is át lehet váltani más alkalmazás használatára. Ekkor rögtön kiderül, hogy a számítógép még sincs zárolva. Mindezek mellett többek között a CTRL+ALT+DEL kombináció is segíthet.
Vélemények
 
  1. 3

    A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

  2. 3

    A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség