A Python erejével fertőz a Pymet trójai

A Pymet trójai egyszerűsége ellenére meglehetősen magabiztosan képes eltulajdonítani a fertőzött számítógépeken található jelszavakat.
 

A Pymet trójai Python nyelven íródott, és nem különösebben bonyolult felépítésű. Alapvetően két feladatra élezték ki a vírusírók. Egyrészt jelszólopásra alkalmas, aminek során a felhasználó által a számítógépre lementett jelszavakat gyűjti össze, és tölti fel egy távoli kiszolgálóra. Másrészt pedig képes arra, hogy a vezérlőszerverén keresztül különféle nemkívánatos állományokat töltsön le a rendszerre. Ezáltal hozzájárulhat vírusterjesztéshez, illetve közvetve további károk előidézéséhez.
 
A trójai egy exe kiterjesztésű fájl formájában terjed, amit a készítői a py2exe segítségével hoztak létre. Arról azonban szerencsére nem gondoskodtak, hogy a szerzeményük a számítógép újraindítását követően is életképes maradjon. A trójai nem végez olyan módosításokat (például a regisztrációs adatbázisban), ami alapján a Windows indításakor automatikusan betöltődhetne.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

  2. 4

    A Microsoft egy nulladik napi sérülékenységről számolt be az Internet Explorer kapcsán.

  3. 1

    A Coonrac trójai kizárólag addig van jelen egy fertőzött számítógépen, amíg arról a terjesztői számára fontos adatokat ki nem szivárogtatja.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1