A nulladik napi hibák hete

​A Microsoft az Exchange Server, míg a Google a Chrome webböngésző kapcsán foltozott be kritikus veszélyességű biztonsági réseket.
 

A Microsoft soron kívüli biztonsági frissítést adott ki az Exchange Serverhez. Erre minden oka megvolt, ugyanis négy olyan sebezhetőségre derült fény, amelyekhez eddig nem voltak elérhetők hibajavítások, ugyanakkor egyes hackercsoportok berkein belül a kihasználásuk már megkezdődött. Vagyis az Exchange Serverben egyszerre négy nulladik napi hiba is felbukkant. Ha pedig egyszer már frissíteni kell az érintett levelezőszervereket, akkor a Microsoft úgy gondolta, hogy egy kalap alatt további biztonsági réseket is megszüntet.
 
A legtöbb kockázatot hordozó sérülékenységek jogosulatlan távoli kódfuttatást tehetnek lehetővé, hozzáférést adhatnak a levelezésekhez, és akár teljes mértékben átvehetővé tehetik az irányítást az érintett rendszerek felett. Ehhez azonban több sebezhetőség kihasználására is szükség lehet, de a támadások belépési pontjául a 443-as TCP port szolgálhat.
 
A Microsoft eddigi vizsgálatai szerint a kínai kötődésű Hafnium hackercsoport már több esetben használta ki a most befoltozott biztonsági réseket. A támadásaik során a célkeresztbe állított kiszolgálókra a - sebezhetőségek kihasználásával - web shellt telepítettek, majd adatokat loptak, fájlokat töltöttek fel, illetve parancsokat futtattak. Emellett mentést készítettek az LSASS.exe által használt memóriaterületekről, amikkel hitelesítő adatokat igyekeztek megkaparintani.
 
A Microsoft a sebezhetőségek veszélyessége alapján minden érintett számára az azonnali frissítést javasolja. Kevin Beaumont, a Microsoft elemzője pedig egy Nmap scriptet is készített, amivel a helyi hálózatban lévő, sebezhető szerverek válhatnak kiszűrhetővé.
 
A Google is foltozott
 
A Google kiadta a Chrome webböngésző 89.0.4389.72-es verzióját, amelynek telepítésével számos sebezhetőség orvosolható. Ezek közül az egyik (CVE-2021-21166 jelzésű) különös figyelmet érdemel, mivel ez is nulladik napi biztonsági hibának számít. A kihasználásával a támadók számára jogosulatlan távoli kódfuttatásra nyílhat lehetőség. Ez a hiba az audio tartalmak kezelését végző egyik összetevőben található.
 
A Google szerint a mostani frissítéssel további, magas veszélyességi besorolású sérülékenységek is megszüntethetők, de bőven akad közepes és alacsony besorolású hiba is. Összesen 47 biztonsági rést javítottak a fejlesztők. Egyebek mellett biztonságosabbá vált a könyvjelzők és a böngészőfülek használata, a böngészőmotor és a PDF-kezelés is. A hibajavítások miatt a Windows, a Mac és a Linux kompatibilis kiadásokat is frissíteni kell.
 
A fenti sebezhetőségekkel kapcsolatban további részletek a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség