A mobilok felé vették az irányt a pornós támadások

A kiberbűnözők egyre ritkábban használnak felnőtt tartalmakat a számítógépek megfertőzéséhez. Ellenben a mobilok frontján már korántsem ilyen kedvezően alakulnak dolgok.
 

A felnőtt tartalom továbbra is az egyik leggyakoribb módja az eszközök megfertőzésének. Sőt, mivel meglehetősen érzékeny témáról van szó, és mivel a felhasználók érthető okokból szeretnék a böngészési előzményeiket titokban tartani, a kiberbűnözők kifejezetten nagy érdeklődést tanúsítanak a pornó iránt. Kijelenthető, hogy a csalók nem állnak le: folyamatosan bővítik a támadási technikáikat és tökéletesítik a támadási módszereiket.
 
Irány a mobil
 
Mivel egyre több az olyan mobil eszköz, ami a munkától a szórakozásig sok mindenre használható, a pornó tárgyú mobilfenyegetések is egyre gyakoribbak. A Kaspersky pornófilmeknek vagy felnőtt tartalmakkal kecsegtető androidos telepítőcsomagoknak álcázott fájlokat ellenőrzött. Ekkor kiderült, hogy a pornóra épülő fenyegetések által érintett felhasználók száma, és az ilyen jellegű kéretlen alkalmazások mennyisége az elmúlt egy év során megduplázódott. Érdekesség, hogy a számítógépes fenyegetéseknél fordított tendencia volt megfigyelhető: az ilyen támadások száma csaknem 40 százalékkal csökkent.
 
A felnőtt tartalmakra alapozó károkozások mellett a reklámszoftverek is a leggyakoribb mobilfenyegetések közé tartoznak. Ugyanakkor az is sokszor előfordul, hogy e két "kategóriát" a támadók vegyítik egymással.
 

"Ahogy a felhasználók egyre mobilabbá válnak, a kiberbűnözők is követik a trendeket. Miközben a számítógépes malware-ek terjesztése alábbhagyott, a mobileszközöket támadó vírusok száma emelkedőben van. Bár nem tapasztaltunk sok változást a kiberbűnözők által használt technikákban, a statisztikák azt mutatják, hogy a pornó téma továbbra is stabil fenyegetési forrás"

- nyilatkozta Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági kutatója.
 
A szakember elmondta, hogy azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezeket a támadásokat a felhasználók személyes adataival való visszaélésekhez is felhasználják, a kiszivárgott adatokat, a személyes vagy privát információkat pedig nagyon olcsón árulják a feketepiacon. A kiberbűnözők már össze tudják kapcsolni a kiszivárogtatott felhasználói adatbázisokat, és így a véletlenszerű támadások helyett célzottabb károkozásokkal próbálkozhatnak.
 
Néhány biztonsági tanács
 
 • Figyeljen a weboldalak hitelességére. Győződjön meg a webhely valódiságáról, és kétszer is ellenőrizze a webcímet!
 • Rendszeresen frissítse a számítógépén és a mobil eszközein lévő operációs rendszereket, illetve szoftvereket!
 • Ne töltsön le kalózszoftvereket vagy más illegális tartalmakat!
 • Az okostelefonja beállításaiban blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését! Csak hivatalos alkalmazás áruházakból származó szoftvereket telepítsen, de azokat is kellő körültekintéssel!
 • Használjon megbízható, korszerű biztonsági szoftvereket!
Vélemények
 
 1. 4

  A Foxit Reader és a PhantomPDF szoftverek fontos biztonsági hibajavításokkal gyarapodtak.

 2. 4

  A Google ismét jelentős mennyiségű biztonsági frissítéssel rukkolt elő az Android operációs rendszer kapcsán.

 3. 1

  A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség