A mobilok felé vették az irányt a pornós támadások

A kiberbűnözők egyre ritkábban használnak felnőtt tartalmakat a számítógépek megfertőzéséhez. Ellenben a mobilok frontján már korántsem ilyen kedvezően alakulnak dolgok.
 

A felnőtt tartalom továbbra is az egyik leggyakoribb módja az eszközök megfertőzésének. Sőt, mivel meglehetősen érzékeny témáról van szó, és mivel a felhasználók érthető okokból szeretnék a böngészési előzményeiket titokban tartani, a kiberbűnözők kifejezetten nagy érdeklődést tanúsítanak a pornó iránt. Kijelenthető, hogy a csalók nem állnak le: folyamatosan bővítik a támadási technikáikat és tökéletesítik a támadási módszereiket.
 
Irány a mobil
 
Mivel egyre több az olyan mobil eszköz, ami a munkától a szórakozásig sok mindenre használható, a pornó tárgyú mobilfenyegetések is egyre gyakoribbak. A Kaspersky pornófilmeknek vagy felnőtt tartalmakkal kecsegtető androidos telepítőcsomagoknak álcázott fájlokat ellenőrzött. Ekkor kiderült, hogy a pornóra épülő fenyegetések által érintett felhasználók száma, és az ilyen jellegű kéretlen alkalmazások mennyisége az elmúlt egy év során megduplázódott. Érdekesség, hogy a számítógépes fenyegetéseknél fordított tendencia volt megfigyelhető: az ilyen támadások száma csaknem 40 százalékkal csökkent.
 
A felnőtt tartalmakra alapozó károkozások mellett a reklámszoftverek is a leggyakoribb mobilfenyegetések közé tartoznak. Ugyanakkor az is sokszor előfordul, hogy e két "kategóriát" a támadók vegyítik egymással.
 

"Ahogy a felhasználók egyre mobilabbá válnak, a kiberbűnözők is követik a trendeket. Miközben a számítógépes malware-ek terjesztése alábbhagyott, a mobileszközöket támadó vírusok száma emelkedőben van. Bár nem tapasztaltunk sok változást a kiberbűnözők által használt technikákban, a statisztikák azt mutatják, hogy a pornó téma továbbra is stabil fenyegetési forrás"

- nyilatkozta Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági kutatója.
 
A szakember elmondta, hogy azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezeket a támadásokat a felhasználók személyes adataival való visszaélésekhez is felhasználják, a kiszivárgott adatokat, a személyes vagy privát információkat pedig nagyon olcsón árulják a feketepiacon. A kiberbűnözők már össze tudják kapcsolni a kiszivárogtatott felhasználói adatbázisokat, és így a véletlenszerű támadások helyett célzottabb károkozásokkal próbálkozhatnak.
 
Néhány biztonsági tanács
 
 • Figyeljen a weboldalak hitelességére. Győződjön meg a webhely valódiságáról, és kétszer is ellenőrizze a webcímet!
 • Rendszeresen frissítse a számítógépén és a mobil eszközein lévő operációs rendszereket, illetve szoftvereket!
 • Ne töltsön le kalózszoftvereket vagy más illegális tartalmakat!
 • Az okostelefonja beállításaiban blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését! Csak hivatalos alkalmazás áruházakból származó szoftvereket telepítsen, de azokat is kellő körültekintéssel!
 • Használjon megbízható, korszerű biztonsági szoftvereket!
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

 2. 4

  Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

 3. 2

  ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség