A mobilok felé vették az irányt a pornós támadások

A kiberbűnözők egyre ritkábban használnak felnőtt tartalmakat a számítógépek megfertőzéséhez. Ellenben a mobilok frontján már korántsem ilyen kedvezően alakulnak dolgok.
 

A felnőtt tartalom továbbra is az egyik leggyakoribb módja az eszközök megfertőzésének. Sőt, mivel meglehetősen érzékeny témáról van szó, és mivel a felhasználók érthető okokból szeretnék a böngészési előzményeiket titokban tartani, a kiberbűnözők kifejezetten nagy érdeklődést tanúsítanak a pornó iránt. Kijelenthető, hogy a csalók nem állnak le: folyamatosan bővítik a támadási technikáikat és tökéletesítik a támadási módszereiket.
 
Irány a mobil
 
Mivel egyre több az olyan mobil eszköz, ami a munkától a szórakozásig sok mindenre használható, a pornó tárgyú mobilfenyegetések is egyre gyakoribbak. A Kaspersky pornófilmeknek vagy felnőtt tartalmakkal kecsegtető androidos telepítőcsomagoknak álcázott fájlokat ellenőrzött. Ekkor kiderült, hogy a pornóra épülő fenyegetések által érintett felhasználók száma, és az ilyen jellegű kéretlen alkalmazások mennyisége az elmúlt egy év során megduplázódott. Érdekesség, hogy a számítógépes fenyegetéseknél fordított tendencia volt megfigyelhető: az ilyen támadások száma csaknem 40 százalékkal csökkent.
 
A felnőtt tartalmakra alapozó károkozások mellett a reklámszoftverek is a leggyakoribb mobilfenyegetések közé tartoznak. Ugyanakkor az is sokszor előfordul, hogy e két "kategóriát" a támadók vegyítik egymással.
 

"Ahogy a felhasználók egyre mobilabbá válnak, a kiberbűnözők is követik a trendeket. Miközben a számítógépes malware-ek terjesztése alábbhagyott, a mobileszközöket támadó vírusok száma emelkedőben van. Bár nem tapasztaltunk sok változást a kiberbűnözők által használt technikákban, a statisztikák azt mutatják, hogy a pornó téma továbbra is stabil fenyegetési forrás"

- nyilatkozta Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági kutatója.
 
A szakember elmondta, hogy azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezeket a támadásokat a felhasználók személyes adataival való visszaélésekhez is felhasználják, a kiszivárgott adatokat, a személyes vagy privát információkat pedig nagyon olcsón árulják a feketepiacon. A kiberbűnözők már össze tudják kapcsolni a kiszivárogtatott felhasználói adatbázisokat, és így a véletlenszerű támadások helyett célzottabb károkozásokkal próbálkozhatnak.
 
Néhány biztonsági tanács
 
 • Figyeljen a weboldalak hitelességére. Győződjön meg a webhely valódiságáról, és kétszer is ellenőrizze a webcímet!
 • Rendszeresen frissítse a számítógépén és a mobil eszközein lévő operációs rendszereket, illetve szoftvereket!
 • Ne töltsön le kalózszoftvereket vagy más illegális tartalmakat!
 • Az okostelefonja beállításaiban blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését! Csak hivatalos alkalmazás áruházakból származó szoftvereket telepítsen, de azokat is kellő körültekintéssel!
 • Használjon megbízható, korszerű biztonsági szoftvereket!
Vélemények
 
 1. 3

  A Cisco két biztonsági hibáról számolt be az Umbrella kapcsán.

 2. 3

  A Trend Micro Antivirus for MAC frissítésével egy sebezhetőséget is meg lehet szüntetni.

 3. 3

  Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

Levelezőszerverek ostrom alatt

A legújabb Exchange sebezhetőségét kihasználó kiberbűnözői csoportok növekvő számáról számol be az ESET

hirdetés
Közösség