A mobilok felé vették az irányt a pornós támadások

A kiberbűnözők egyre ritkábban használnak felnőtt tartalmakat a számítógépek megfertőzéséhez. Ellenben a mobilok frontján már korántsem ilyen kedvezően alakulnak dolgok.
 

A felnőtt tartalom továbbra is az egyik leggyakoribb módja az eszközök megfertőzésének. Sőt, mivel meglehetősen érzékeny témáról van szó, és mivel a felhasználók érthető okokból szeretnék a böngészési előzményeiket titokban tartani, a kiberbűnözők kifejezetten nagy érdeklődést tanúsítanak a pornó iránt. Kijelenthető, hogy a csalók nem állnak le: folyamatosan bővítik a támadási technikáikat és tökéletesítik a támadási módszereiket.
 
Irány a mobil
 
Mivel egyre több az olyan mobil eszköz, ami a munkától a szórakozásig sok mindenre használható, a pornó tárgyú mobilfenyegetések is egyre gyakoribbak. A Kaspersky pornófilmeknek vagy felnőtt tartalmakkal kecsegtető androidos telepítőcsomagoknak álcázott fájlokat ellenőrzött. Ekkor kiderült, hogy a pornóra épülő fenyegetések által érintett felhasználók száma, és az ilyen jellegű kéretlen alkalmazások mennyisége az elmúlt egy év során megduplázódott. Érdekesség, hogy a számítógépes fenyegetéseknél fordított tendencia volt megfigyelhető: az ilyen támadások száma csaknem 40 százalékkal csökkent.
 
A felnőtt tartalmakra alapozó károkozások mellett a reklámszoftverek is a leggyakoribb mobilfenyegetések közé tartoznak. Ugyanakkor az is sokszor előfordul, hogy e két "kategóriát" a támadók vegyítik egymással.
 

"Ahogy a felhasználók egyre mobilabbá válnak, a kiberbűnözők is követik a trendeket. Miközben a számítógépes malware-ek terjesztése alábbhagyott, a mobileszközöket támadó vírusok száma emelkedőben van. Bár nem tapasztaltunk sok változást a kiberbűnözők által használt technikákban, a statisztikák azt mutatják, hogy a pornó téma továbbra is stabil fenyegetési forrás"

- nyilatkozta Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági kutatója.
 
A szakember elmondta, hogy azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezeket a támadásokat a felhasználók személyes adataival való visszaélésekhez is felhasználják, a kiszivárgott adatokat, a személyes vagy privát információkat pedig nagyon olcsón árulják a feketepiacon. A kiberbűnözők már össze tudják kapcsolni a kiszivárogtatott felhasználói adatbázisokat, és így a véletlenszerű támadások helyett célzottabb károkozásokkal próbálkozhatnak.
 
Néhány biztonsági tanács
 
 • Figyeljen a weboldalak hitelességére. Győződjön meg a webhely valódiságáról, és kétszer is ellenőrizze a webcímet!
 • Rendszeresen frissítse a számítógépén és a mobil eszközein lévő operációs rendszereket, illetve szoftvereket!
 • Ne töltsön le kalózszoftvereket vagy más illegális tartalmakat!
 • Az okostelefonja beállításaiban blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését! Csak hivatalos alkalmazás áruházakból származó szoftvereket telepítsen, de azokat is kellő körültekintéssel!
 • Használjon megbízható, korszerű biztonsági szoftvereket!
Vélemények
 
 1. 4

  A Drupal esetében egy kritikus veszélyességű sebezhetőség megszüntetésére van szükség.

 2. 4

  A Google Chrome több mint két tucat sebezhetőségtől vált meg.

 3. 2

  ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség