A MITRE ATT&CK keretrendszer

​A MITRE ATT&CK keretrendszer sokat segíthet a fenyegetettségek azonosításában és a védelmi hiányosságok feltárásában.
 

A kiberbűnözők rengeteg módszerrel és technikával támadják a szervezeteket. Ezért az IT-biztonsági szakembereknek is számtalan eshetőségre kell felkészülniük, és szükség esetén új típusú védelmi megoldásokat kell bevezetniük. Nehéz mindezt folyamatosan nyomon követni, ám a Micro Focus szakértői szerint komoly segítséget nyújthat mindebben egy olyan keretrendszer, amelyet kifejezetten a különféle támadási taktikák és technikák összesítésére, illetve kategorizálására hoztak létre.
 
A szervezetek számára egyre nagyobb terhet jelent, hogy minden típusú veszélyforrással foglalkozzanak. A biztonsági információ- és eseménykezelő rendszerek nagy segítséget nyújtanak, de önmagukban nem elegendőek minden esetben, és nem kínálnak átfogó receptet a cégeknek ahhoz, hogy pontosan és gyorsan azonosítsák a különféle módszereket alkalmazó támadókat.
 
A MITRE ATT&CK keretrendszer segít felmérni, hogy mennyire hatékony a szervezet védekezési és detektálási stratégiája, illetve az infrastruktúrában alkalmazott biztonsági megoldások. Az eszköz egy rendszeresen frissített, szabadon és világszerte elérhető tudásbázison alapul, amely a való életben alkalmazott betörési taktikákat és technikákat tartalmazza. Széles körben használják a kormányzati és a privát szektorban is, mivel segítségével azonosíthatók a hiányosságok a védelemben, az átláthatóságban és a folyamatokban.
 
A keretrendszer közös szótárt és közös nyelvet biztosít a szervezetek biztonsági csapatai számára, amelyre hivatkozva kezelhetik a kiberfenyegetéseket, és az ellenük alkalmazható védekezési stratégiákat. Emellett a megoldás olyankor is hasznos lehet, amikor egy harmadik féltől származó biztonsági megoldás bevezetését tervezik a szervezetnél.

Természetesen a lista hosszú és összetett, tehát tetemes munkával jár, ha a szakértők egyesével kezdik el felderíteni, hogy védett-e a vállalatuk az adott támadási módszerekkel szemben. Ilyen esetekben adnak hasznos segítséget azon (például SIEM) technológiák, amelyek képesek együttműködni a keretrendszerrel.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

  2. 4

    A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség