A Minecraft lett a kiberbűnözők legnépszerűbb játéka

​Egyre több felhasználó esik áldozatul olyan kibertámadásoknak, amelyek során a csalók népszerű számítógépes, internetes játékok ismertségével élnek vissza.
 
hirdetés

A Kaspersky szerint napjainkban a világ népességét tekintve tízből egy ember játszik online valamilyen játékot. Mint ahogy a digitális szórakoztatás más formái, úgy a videójátékok is sebezhetők. A kiberbűnözők nagyon sokszor a legnépszerűbb játékok ismertségének kihasználásával terjesztik kártékony kódjaikat.
 
Biztonsági kutatók közelebbről is megvizsgálták az elmúlt egy évben észlelt, játékokkal összefüggésbe hozható, fertőzött fájlokat. A csalók a legtöbbször a Minecraftot, illetve annak rajongóit állították célkeresztbe. Ennek a játéknak álcázott kártékony szoftverek az ilyen jellegű támadások mintegy 30 százalékát tették kit. A második helyre a GTA 5 került, a Sims 4 pedig a harmadik helyet szerezte meg ezen a képzeletbeli toplistán.
 
A kutatók megfigyelték, hogy a kiberbűnözők még ki nem adott játékoknak   álcázott kártékony szoftverek letöltésére is megpróbálták rávenni a felhasználókat. Ez esetben a játékosok türelmetlenségét, kíváncsiságát igyekeztek a saját javukra fordítani.
 
"Már hónapok óta látjuk, hogy a bűnözők a szórakoztatóiparon keresztül támadnak a felhasználókra - legyenek azok népszerű TV-műsorok, a legjobb filmek bemutatói vagy éppen népszerű videojátékok. Persze ez magyarazátható azzal, hogy az emberek kevésbé éberek, ha csak pihenni és szórakozni akarnak. Ha meg sem fordul a fejükben, hogy évek óta szórakozásra használt programjaikon keresztül megtámadhatják őket, akkor a támadóknak nem kell különleges eszközöket használniuk ahhoz, hogy célba érjenek. Arra biztatunk mindenkit, hogy maradjanak éberek, kerüljék el a megbízhatatlan digitális platformokat és gyanús ajánlatokat, telepítsenek biztonsági szoftvert, és futtassanak rendszeresen biztonsági ellenőrzéseket a játékhoz is használt eszközeiken" - mondta Maria Fedorova, a Kaspersky biztonsági kutatója.
Vélemények
 
  1. 3

    A Squid biztonsági szempontból is fontos frissítést kapott.

  2. 3

    A VLC Media Playert egy közepes veszélyességű sebezhetőség veszélyezteti.

  3. 1

    Az Amadey trójai gondosan feltérképezi a számítógépeken lévő biztonsági szoftvereket, és a felfedezéseiről azonnal értesíti a támadókat.

 
Partnerhírek
Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

​172 milliós váltságdíjat fizet egy város zsarolóvírus miatt

Több mint 600 ezer dollárnyi bitcoint (közel 172 millió forint) fizet Riviera Beach városa a zsarolóknak azért, hogy visszakapják adataikat.

hirdetés
Közösség
1