A Minecraft lett a kiberbűnözők legnépszerűbb játéka

​Egyre több felhasználó esik áldozatul olyan kibertámadásoknak, amelyek során a csalók népszerű számítógépes, internetes játékok ismertségével élnek vissza.
 
hirdetés

A Kaspersky szerint napjainkban a világ népességét tekintve tízből egy ember játszik online valamilyen játékot. Mint ahogy a digitális szórakoztatás más formái, úgy a videójátékok is sebezhetők. A kiberbűnözők nagyon sokszor a legnépszerűbb játékok ismertségének kihasználásával terjesztik kártékony kódjaikat.
 
Biztonsági kutatók közelebbről is megvizsgálták az elmúlt egy évben észlelt, játékokkal összefüggésbe hozható, fertőzött fájlokat. A csalók a legtöbbször a Minecraftot, illetve annak rajongóit állították célkeresztbe. Ennek a játéknak álcázott kártékony szoftverek az ilyen jellegű támadások mintegy 30 százalékát tették kit. A második helyre a GTA 5 került, a Sims 4 pedig a harmadik helyet szerezte meg ezen a képzeletbeli toplistán.
 
A kutatók megfigyelték, hogy a kiberbűnözők még ki nem adott játékoknak   álcázott kártékony szoftverek letöltésére is megpróbálták rávenni a felhasználókat. Ez esetben a játékosok türelmetlenségét, kíváncsiságát igyekeztek a saját javukra fordítani.
 
"Már hónapok óta látjuk, hogy a bűnözők a szórakoztatóiparon keresztül támadnak a felhasználókra - legyenek azok népszerű TV-műsorok, a legjobb filmek bemutatói vagy éppen népszerű videojátékok. Persze ez magyarazátható azzal, hogy az emberek kevésbé éberek, ha csak pihenni és szórakozni akarnak. Ha meg sem fordul a fejükben, hogy évek óta szórakozásra használt programjaikon keresztül megtámadhatják őket, akkor a támadóknak nem kell különleges eszközöket használniuk ahhoz, hogy célba érjenek. Arra biztatunk mindenkit, hogy maradjanak éberek, kerüljék el a megbízhatatlan digitális platformokat és gyanús ajánlatokat, telepítsenek biztonsági szoftvert, és futtassanak rendszeresen biztonsági ellenőrzéseket a játékhoz is használt eszközeiken" - mondta Maria Fedorova, a Kaspersky biztonsági kutatója.
Vélemények
 
  1. 3

    A tcpdump kapcsán egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az F5 egy több termékét érintő sérülékenységről számolt be.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Állandóan követhetők a Bluetooth eszközök

A Bluetooth kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt állandóan követni lehet egy eszközt.

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

hirdetés
Közösség
1