A magyar cégeknek is sok fejtörést okoz a kiberbiztonság

​Többnyire elégedettek az IT rendszerükkel, de komoly biztonsági kihívásokkal küzdenek régiónk vállalkozásai.
 

A Microsoft adatai szerint napjainkban a vírustámadásokat háttérbe szorítva a felhasználók munkahelyi és személyes adatait célba vevő adathalászatra helyeződik át a hangsúly. Ma már a támadások több mint 70 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A vállalat megbízásából 1500 cseh, görög, lengyel, magyar, orosz és román vállalkozás vezetői körében elvégzett, felhőbiztonságot érintő felmérés szerint régiónk vállalkozásainak csak alig több mint fele tart egy lehetséges kibertámadástól. 
 
Míg régiós szinten a második, Magyarországon a legsúlyosabb veszélyforrás a munkavállalók alacsony tájékozottsága. Ennek ellenére alkalmazottak felkészítését célzó kiberbiztonsági képzéseket Magyarországon csak a cégek 30 százaléka tervez elindítani ebben az évben.
 
Minden bizonnyal az egyre elterjedtebb távmunka és a dolgozók feltételezett tájékozatlansága miatt az IT-vezetők kétharmada az otthoni munkavégzés biztonságának megteremtését tekinti az elsődleges feladatának az elkövetkező másfél évben.
 
Annak ellenére, hogy a megkérdezettek több mint fele tart IT-biztonsági problémáktól a következő hónapokban, és több mint kétharmaduk ténylegesen szembesült az elmúlt egy évben kibertámadással, több mint az 50 százalékuknak nincs átfogó kiberbiztonsági stratégiája. (A legtöbben zsarolóprogramokra vagy egyéb kártékony kódokra épülő támadásokat tapasztaltak.)
 
Érdekes, hogy Magyarországon az adatvédelmi előírások, például a GDPR betartása a második legkomolyabb kihívásnak számít, holott ez régiós szinten az első öt kihívás közé sem került be.
 
A vállalkozások 86 százaléka elégedett a jelenlegi informatikai rendszerével, és csak 36 százalékuk tervezi megemelni a biztonságra fordított kiadásait. Ugyanakkor 41 százalékuk a pandémiás időszak óta azért nagyobb hangsúlyt helyez erre a területre.
 
Azt, hogy a vállalkozások tisztában vannak a veszélyek természetével az is mutatja, hogy Kelet-Közép-Európában a biztonságos távoli hozzáférés kialakítása átvette az eddig listavezető végpontvédelem helyét a leggyakoribb védelmi feladatok között. Ugyanakkor Magyarországon a végpontvédelem továbbra is vezető szerepet tölt be a védelmi mechanizmusokban, de a biztonságos távoli hozzáférések megteremtését is fontosnak tartják a hazai szervezetek
 

"A vállalatok utóbbi egy évben tapasztalt gyors digitális átalakulását nem kísérte a biztonsági rendszereik megerősítése. Ebben vélhetően szerepet játszik az is, hogy ezt a kérdést még mindig nem üzleti, hanem inkább műszaki problémaként kezelik a vállalkozások"

- mondta Tóth András Mihály, a Microsoft Hungary kommunikációs igazgatója a felmérés értékelésekor.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség