A legújabb kiberfegyverek: felhő és titkosítás

A Cisco közzétette a kiberbiztonsági jelentését, amelyből kiderült, hogy a kiberbűnözők is a felhők felé fordultak.
 

A Cisco immár 11 éve vizsgálja a legfontosabb kiberbiztonsági trendeket és problémákat. A legfrissebb jelentése az elmúlt 12-18 hónapra kiterjedő kiberbiztonsági vizsgálatokon alapul. A tanulmány fontos megállapítása, hogy a támadók a felhő alapú megoldások mellett egyre gyakrabban élnek vissza a titkosítás adta lehetőségekkel a védelem és a detektáló mechanizmusok megkerülése érdekében. 2017 októberében a teljes webes forgalom fele már titkosított csatornákon zajlott. A titkosítás alapvetően a védelmet hivatott erősíteni, azonban a megnövekedett mennyiségű titkosított adatforgalom miatt nehezebbé vált a potenciális veszélyek azonosítása, illetve kiszűrése. Egy év alatt több mint háromszorosára emelkedett a vizsgált kártevők által alkalmazott titkosított hálózati kommunikáció.
 
Komplex védelem
 
A vállalatok általában több biztonsági terméket alkalmaznak egyszerre, különböző beszállítóktól. Az egyre gyakoribb támadások közepette ez a komplexitás azonban csökkentheti egy vállalat védelmi képességeit. A tanulmány elkészítése során megkérdezett biztonsági szakemberek 25 százaléka nyilatkozta, hogy 11-20 különböző szolgáltató biztonsági termékeit használja. Ez az arány egy évvel korábban még csak 18 százalék volt.
 
A felhő ugyan magasabb szintű adatvédelmet biztosít, azonban a kiberbűnözők kihasználják, hogy a biztonsági szakemberek nehezen tudják megvédeni az egyre kiterjedtebb felhő alapú környezeteket. A megkérdezettek 57 százaléka azért helyezte a felhőbe a hálózatát, mert azt biztonságosabbnak tartja, 48 százalékuk a skálázhatóság, 46 százalékuk pedig az egyszerű kezelhetőség miatt választotta a cloud computing vívmányait.
 
Még tanulni kell
 
A védelmi oldalon az egyik legfontosabb cél, hogy a támadásokat minél gyorsabban sikerüljön felfedni. Ebben jelentős előrelépést hozhatnak a mesterséges intelligencián vagy gépi tanuláson alapuló technológiák.
 
Az éves biztonsági jelentés részét képező Cisco felmérésben 3600 biztonsági szakértőt kérdeztek meg 26 különböző országból. A válaszadók harmada már ma is támaszkodik az olyan technológiákra, mint a gépi tanulás vagy a mesterséges intelligencia, azonban zavaró számukra az eszközök által generált nagy számú hamis jelzés. A gépi tanulásnak és az AI megoldásoknak még időre van szükségük ahhoz, hogy elérjék azt a fejlettségi szintet, ahol már nagy biztonsággal meg tudják állapítani, hogy a monitorozott hálózaton melyek az ártalmatlan/ártalmas aktivitások.
 
Mi a helyzet Magyarországon?
 

"Az elmúlt év nagy támadási hullámai a hazai cégeket sem kímélték. Alapvetően itthon is azokat a fenyegetéseket látjuk, amikről a jelentés beszámol, hiszen a támadások jellemzően ma már nem országspecifikusak. A védelmi oldalon viszont elmozdulást tapasztalunk: a korábbi, tűzfalközpontú szemléleten túllépve a piac lényegesen nyitottabbá vált a felhő alapú biztonsági megoldások, valamint az olyan technológiák, mint a hálózati szegmentálás és az anomália detektálás felé"

- mondta Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője.
 
"Mivel az üzemeltetőknek egyre több területtel kell foglalkozniuk, a kiszervezés, valamint az integrált és automatizált megoldások is egyre több figyelmet kapnak. Mindeközben pedig itthon is elindultak a mesterséges intelligencián és a gépi tanuláson alapuló védelmi technológiák első tesztjei, illetve az első telepítések is" - tette hozzá Csordás Szilárd, a vállalat IT biztonsági tanácsadója.
 
Hogyan tehetők biztonságosabbá a szervezetek?
 • A biztonság a frissítéseknél kezdődik. Az alkalmazásokat, rendszereket és eszközöket folyamatosan frissíteni kell, összhangban a vállalati szabályokkal és eljárásokkal.
 • A fenyegetésekkel kapcsolatos legújabb információknak folyamatosan rendelkezésre kell állniuk.
 • Javasolt fejlett és mélyreható elemzési technológiák alkalmazása.
 • Fontos a rendszeres biztonsági mentés és a helyreállítási folyamatok tesztelése.
 • Folyamatosan biztonsági vizsgálatnak kell alávetni a mikroszolgáltatásokat, a felhő alkalmazásokat és az adminisztratív rendszereket.
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

 2. 4

  Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

 3. 2

  ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség