A koronavírusra építi támadásait a Trickbot trójai

Koronavírus témájú elektronikus levelek révén fertőz a Trickbot trójai program. Először adatot lop, majd zsarolóvírust telepít.
 

Egyre gyakrabban használják ki a kiberbűnözők a koronavírus körül kialakult nagyfokú érdeklődést. A legutóbbi esetekben már az emberek félelmére alapoznak, és továbbra is a WHO nevének emlegetésével igyekeznek elhitetni a leveleik címzettjeivel, hogy az üzenetük hiteles forrásból származik. A valóságban azonban ez koránt sincs így, ezért nagyon körültekintően kell kezelni minden koronavírussal kapcsolatos elektronikus küldeményt, üzenetet és weboldalt. 

Első célpont: Olaszország

A Trickbot már régebb óta az egyik legtöbb problémát okozó, adatlopásra specializálódott kártékony programnak számít. A története során számos módon terjedt, de a legtöbb esetben mindig a felhasználók hiszékenységét, kíváncsiságát, óvatlanságát próbálta kihasználni. A legutóbbi variánsa is ezt teszi, és a koronavírus emlegetésével igyekszik felkelteni a címzettek érdeklődését, ami sajnos mostanság nem is olyan nehéz feladat. 

A Sophos biztonsági cég az elmúlt napokban elsősorban olasz nyelvű, Trickbot-terjesztő e-mailekkel találkozott, vagyis a csalók első körben azt az országot szemelték ki maguknak, ahol európai szinten a legtöbb fertőzött személy található. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a levelek szövegének nyelve könnyedén módosulhat, így számolni kell annak lehetőségével, hogy hasonló tartalmú és célú küldemények egyre több országban ütik majd fel a fejüket. 


Forrás: Sophos

Dupla fertőzés 

Amikor a felhasználó megnyitja a kártékony e-mailben szereplő mellékletet, akkor egy Word dokumentum jelenik meg. A csalók állítása szerint ez egy olyan orvos megelőzési tanácsait tartalmazza, aki a WHO-nál dolgozik. A valóságban azonban erről szó sincs. 


Forrás: Sophos

Amint a dokumentum megjelenik, akkor az olvasható, hogy a fájl egy régebbi verziójú szoftverrel készült, ezért a megtekintéséhez engedélyezni kell a makrókat. Ha ezt a felhasználó kíváncsiságtól vagy éppen a koronavírustól való félelmében megteszi, akkor egy VBA script fut le, amely letölt egy JavaScript kódot az interneten keresztül. Ez a kód egy további, titkosított állományt szerez be, majd egy másik kód elvégzi a dekódolást. A többlépcsős támadásban ekkor lép színre a Trickbot, amely rögtön elkezdi felkutatni az értékes adatokat. Egyebek mellett összegyűjti a webböngészők által tárolt előzményeket, sütiket, hitelesítő adatokat, az OpenSSH kulcsokat, de ha ráakad egy tartományvezérlőre, akkor az Active Directory-t sem kíméli. A megkaparintott adatokat pedig feltölti a vezérlőszerverére.

Ezzel azonban nincs vége a történetnek, mivel a TrickBot letölti és feltelepíti a Ryuk nevű zsarolóprogramot, amely titkosítja a felhasználó értékes állományait, majd váltságdíjat követel a helyreállításhoz szükséges információkért. 

Védekezési lehetőségek 

A TrickBot és minden hasonló kártékony program elleni védekezés szempontjából roppant lényeges a naprakész víruskeresők használata. Ugyanakkor legalább ennyire fontos a biztonságtudatos internetezés és levelezés. Soha nem szabad ismeretlenektől származó küldeményben lévő hivatkozásokra kattintani, vagy mellékletekben lévő állományokat megnyitni. A makrók engedélyezését pedig csak a legvégső esetben szabad megtenni, ha már tényleg biztosak vagyunk abban, hogy az adott dokumentum megbízható. 

Mivel a WHO nevében már eddig is sok hamis küldemény terjedt, ezért az ilyen típusú e-maileket vagy akár weboldalakat fenntartásokkal kell kezelni. Linkekre való kattintások helyett érdemes a szervezet hivatalos weboldalát közvetlenül felkeresni webböngészők segítségével.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense fejlesztői egy közepes veszélyességű sebezhetőségről számoltak be.

  2. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1