A Google és a Microsoft is aggódik az olimpia miatt

A Google és a Microsoft is arra hívta fel a figyelmet, hogy a párizsi olimpiát komoly kiberbiztonsági fenyegetettségek és kockázatok övezik.
 

A nagyszabású sportrendezvények kiberbiztonsági szempontból is komoly figyelmet követelnek meg, hiszen ezek ellen gyakorta indulnak támadások. Az olimpia pedig egy még fokozottabban veszélyeztetett esemény, amelynek kibervédelme óriási feladatot ró a szervezőkre és a biztonsági szakemberekre. Különösen egy olyan évben, amikor háborúk és geopolitikai nehézségek is élezik a feszültséget. Ennek kapcsán a Google és a Microsoft is kifejezte aggodalmát. Arra hívták fel a figyelmet, hogy jelentős kibertámadásokra kell készülni az idei nyári olimpiával összefüggésben.
 
A Google alá tartozó Mandiant kiberbiztonsági csoport szerint az olimpiával összefüggő kiberbiztonsági helyzet nagyon komplex, hiszen számolni kell olyan csoportokkal, melyek céljai között szerepel a kémkedés, a zavarkeltés, a rombolás, a hacktivizmus és az anyagi haszonszerzés is. Eközben a támadási felület nagyon nagy, hiszen nem kizárólag az olimpia lebonyolításában közvetlenül érintett rendszerek kerülhetnek célkeresztbe, hanem például Párizs városi hálózatai, a tömegközlekedési infrastruktúrák, a jegyértékesítő szolgáltatások, de akár még a szponzorok informatikai rendszerei is.
 
A Mandiant szerint azok, akik zavarkeltésre és az olimpiai játkékok lebonyolításának megzavarására törekednek, elsősorban elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásokkal fognak próbálkozni. Ugyanakkor számolni kell olyan kibertámadásokkal is, amelyek rombolási célokkal indulnak majd. Ez esetekben a fájltitkosító, fájltörlő vírusok elleni küzdelemre kell felkészülni. Mivel az olimpián magasrangú vezetők is szép számban lesznek jelen, ezért a kiberkémkedéssel összefüggő aktivitás növekedése is megfigyelhető lesz. Végezetül pedig a pénzügyi motivációval végrehajtott támadások esetében az adathalászat, az adatlopás és az online (például jegyértékesítésekkel összefüggő) csalások kockázatát sem lehet lebecsülni.
 
A Mandiant a rendelkezésre álló adatok és netes aktivitás alapján úgy látja, hogy kiberbiztonsági szempontból a legnagyobb kockázatot az orosz gyökerekkel rendelkező hackerek jelentik az olimpiára nézve, míg a kínai, iráni és észak-koreai támadások a mostani helyzet ismeretében valamivel kisebb veszélyt rejtenek.
 
Az olimpia biztonsága kapcsán a Microsoft is aggodalmának adott hangot, és igyekezett felhívni a figyelmet a kockázatokra. A vállalat szerint már tavaly nyáron is lehetett detektálni olyan alvilági aktivitásokat, amelyek az olimpiával összefüggő kiberbiztonsági kockázatok fokozódására hívták fel a figyelmet. Vagyis a támadók oldalán a felkészülés már jó ideje kezdetét vehette. A Microsoft tudomására jutott információk alapján - összhangban a Mandiant megfigyeléseivel - a legnagyobb készülődés orosz hackercsoportok körében figyelhető meg.
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség