A GitHubon zsarolnak a netes csalók

A GitHubon több száz fejlesztőt ért nagyon kellemetlen meglepetés. A forráskódjaik helyett csak egy zsaroló üzenet fogadta őket.
 
hirdetés

Úgy tűnik, hogy a netes zsarolók a fejlesztőkre is kivetették a hálóikat. Az utóbbi napokban ugyanis megszaporodtak azok a támadások, amelyek során GitHub, GitLab és Bitbucket fiókok kerültek célpontba. Ennek következtében pedig különféle szoftverek forráskódjai váltak elérhetetlenné.
 
A zsarolók által kompromittált fiókokból az ott lévő kódok, tartalmak eltűntek, és csak egy-egy zsaroló üzenet maradt hátra. Ezekben az olvasható, hogy a forráskód visszaszerzéséhez 0,1 Bitcoint kell fizetnie az áldozatoknak. Az üzenet szerint erre 10 napjuk van, különben az elkövetők vagy nyilvánosságra hozzák (az addig zárt) forráskódokat, vagy törlik azokat. A csalók azt is közlik, hogy az érintett forráskódokat a saját szervereikre lementették. Ha erről a pórul járt fejlesztő meg akar győződni, akkor kérheti, hogy küldjenek számára kódrészleteket. Szerintük ezzel bizonyítani tudják, hogy a váltságdíj kifizetése után valóban képesek lesznek helyreállítani a fiókok tartalmát.
 
Természetesen ez esetben sem célszerű teljesíteni a zsarolók követeléseit. Ha az elveszett kódok biztonsági mentése rendelkezésre áll, akkor abból érdemes újraépíteni a repókat. Emellett már a Git szolgáltatások üzemeltetői is dolgoznak a károk csökkentésén: az eddig feltárt, kompromittált fiókok tulajdonosait elkezdték értesíteni, és a lehetőségekhez mérten igyekeznek segíteni a helyreállításban.
 
Mi vezetett ide?
 
Felmerül a kérdés, hogy a zsarolók miként tudtak hozzáférni az érintett fejlesztői fiókokhoz. Az említett Git szolgáltatások üzemeltetői jelezték, hogy nem történt kiterjedt biztonsági incidens a rendszereikben, vagyis a fiókok feltöréséhez használt felhasználónevek és jelszavak más módon kerültek a csalókhoz.
 
Jelenleg a legvalószínűbb, hogy olyan fiókok váltak áldozattá, amelyek ".git/config"-ja tartalmazott felhasználónevet és jelszót. Ezért az üzemeltetők mindenkitől azt kérték, hogy ne tárolja ilyen módon a hitelesítő adatait, használjon titkosított jelszótárolókat, illetve kétfaktoros hitelesítést.
Vélemények
 
  1. 4

    A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

  2. 3

    A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1