A GitHubon zsarolnak a netes csalók

A GitHubon több száz fejlesztőt ért nagyon kellemetlen meglepetés. A forráskódjaik helyett csak egy zsaroló üzenet fogadta őket.
 

Úgy tűnik, hogy a netes zsarolók a fejlesztőkre is kivetették a hálóikat. Az utóbbi napokban ugyanis megszaporodtak azok a támadások, amelyek során GitHub, GitLab és Bitbucket fiókok kerültek célpontba. Ennek következtében pedig különféle szoftverek forráskódjai váltak elérhetetlenné.
 
A zsarolók által kompromittált fiókokból az ott lévő kódok, tartalmak eltűntek, és csak egy-egy zsaroló üzenet maradt hátra. Ezekben az olvasható, hogy a forráskód visszaszerzéséhez 0,1 Bitcoint kell fizetnie az áldozatoknak. Az üzenet szerint erre 10 napjuk van, különben az elkövetők vagy nyilvánosságra hozzák (az addig zárt) forráskódokat, vagy törlik azokat. A csalók azt is közlik, hogy az érintett forráskódokat a saját szervereikre lementették. Ha erről a pórul járt fejlesztő meg akar győződni, akkor kérheti, hogy küldjenek számára kódrészleteket. Szerintük ezzel bizonyítani tudják, hogy a váltságdíj kifizetése után valóban képesek lesznek helyreállítani a fiókok tartalmát.
 
Természetesen ez esetben sem célszerű teljesíteni a zsarolók követeléseit. Ha az elveszett kódok biztonsági mentése rendelkezésre áll, akkor abból érdemes újraépíteni a repókat. Emellett már a Git szolgáltatások üzemeltetői is dolgoznak a károk csökkentésén: az eddig feltárt, kompromittált fiókok tulajdonosait elkezdték értesíteni, és a lehetőségekhez mérten igyekeznek segíteni a helyreállításban.
 
Mi vezetett ide?
 
Felmerül a kérdés, hogy a zsarolók miként tudtak hozzáférni az érintett fejlesztői fiókokhoz. Az említett Git szolgáltatások üzemeltetői jelezték, hogy nem történt kiterjedt biztonsági incidens a rendszereikben, vagyis a fiókok feltöréséhez használt felhasználónevek és jelszavak más módon kerültek a csalókhoz.
 
Jelenleg a legvalószínűbb, hogy olyan fiókok váltak áldozattá, amelyek ".git/config"-ja tartalmazott felhasználónevet és jelszót. Ezért az üzemeltetők mindenkitől azt kérték, hogy ne tárolja ilyen módon a hitelesítő adatait, használjon titkosított jelszótárolókat, illetve kétfaktoros hitelesítést.
Vélemények
 
  1. 3

    A jQuery egy közepes veszélyességű sérülékenységet rejt.

  2. 4

    Az Apple több tucat biztonsági hibajavítást adott ki a macOS operációs rendszerhez.

  3. 1

    A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1