A filmekre is rárepültek a vírusírók

A Microsoft biztonsági kutatói arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre nagyobb számban terjednek filmeknek álcázott kártékony programok.
 

A világjárvány miatt a felhasználók körében fokozódott az érdeklődés az online filmnézés és a filmletöltések iránt. Tudják ezt a kiberbűnözők is, akik folyamatosan keresik azokat a támadási felületeket, amelyek révén minél több számítógépet fertőzhetnek meg, és minél szélesebb körben okozhatnak károkat. Különösen akkor, ha adatlopásról vagy kriptopénz bányászatról van szó. 

Az online filmnézéssel összefüggő netes támadások korántsem új keletűek, de a koronavírus okozta járvány erre sajnos rátett egy lapáttal. Mivel világszerte sokan kényszerültek otthonmaradásra, ezért nemcsak a jól ismert online streaming szolgáltatások nézettsége emelkedett, hanem a kalóz streaming oldalaké és a torrentes filmletöltéseké is. Ez pedig sajnos jó táptalajt teremtett a csalók számára, akik a keresett tartalmak közé rejtik a nemkívánatos kódjaikat. Erre ezúttal a Microsoft hívta fel a figyelmet, és próbált mindenkit óvatosságra inteni. 

Minden a kriptopénz körül forog

A Microsoft számos olyan támadást elemzett, amelyek netes filmnézéssel vagy éppen filmek torrenten keresztül történő letöltésével voltak összefüggésbe hozhatók. A kutatók szerint ezekben a napokban a legelterjedtebb módszernek az számít, amikor a csalók a filmek mellett különféle ártalmas kódokat is feljuttatnak a számítógépekre. Ezek általában VBScript fájlok (akár ZIP-pel tömörítve). Amennyiben ezeket a felhasználó elindítja, akkor a kódok további nemkívánatos összetevőket töltenek le a PC-re. (A letöltésekhez a Microsoft BITSAdmin eszközét is bevetik az elkövetők.) Emellett különféle automatizáláshoz használt AutoIT scripteket is használnak. A céljuk pedig nem más, mint hogy a számítógépekre kriptopénz bányászatra alkalmas szoftverek kerüljenek fel, amelyek a háttérben pénzt "termelnek". Eközben pedig terhelik és lassítják a pórul járt felhasználó PC-jét. 

Noha világszintű problémáról van szó, a Microsoft szerint eddig a legtöbb ilyen jellegű támadás spanyol és dél-amerikai felhasználók ellen irányult. Ettől függetlenül persze indokolt az óvatosság! 
Vélemények
 
  1. 4

    A Zoom client for Windows egy nulladik napi sérülékenységet tartalmaz.

  2. 4

    A Google elérhetővé tette az Android júliusi hibajavításait.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség