A Counter Strike lett a kiberbűnözők nagy kedvence

​Miközben az országok világszerte lezárásokra kényszerültek, az online játékosok száma az egekbe szökött. Erre pedig a kiberbűnözők is felfigyeltek.
 

2020. március végére az aktív felhasználók száma a Steamen abszolút rekordot ért el, és úgy tűnt, hogy nem lesz könnyű mindezt túlszárnyalni. Azonban a rekord 2021. márciusában ismét megdőlt. Ekkor a platform felhasználóinak száma megközelítette a 27 milliót.
 
Az online játékok népszerűségének növekedésével párhuzamosan a kiberbűnözők is igyekeztek a saját javukra fordítani e trendeket. Tavaly tavasszal a Kaspersky kutatói megállapították, hogy jelentősen megnőtt az antivírus szoftverek által észlelt azon weboldalak száma, amelyek népszerű játékok és platformok nevének álcája alatt jelentek meg. A 2021 elején tapasztalható visszaesést követően a webes támadások száma tavasszal ismét emelkedésnek indult. 2021. áprilisában 34 százalékkal nőtt a számuk márciushoz képest.
 
A tavalyi évhez hasonlóan a csaliként használt legnépszerűbb játék sokáig a Minecraft volt, de az elmúlt hónapokban ebből a szempontból már a Counter Strike: Global Offensive került a toplista élére.
 
A játéktémát kihasználó támadások során az esetek többségében trójai programok jutnak szerephez. Ezeket a csalók ingyenes játékoknak, frissítéseknek, népszerű játékok bővítményeinek álcázzák.
 

"Mostanság példátlanul magas az online játékosok száma világszerte, és a videójátékokkal való időtöltés remek módot kínál a kikapcsolódásra ebben a pandémia sújtotta időszakban. Ez természetesen azzal jár együtt, hogy a kiberbűnözők is érdeklődést mutatnak a téma iránt, és tekintettel arra, hogy egyre többen játszanak a munkához használt eszközeiken, a vállalati erőforrások is veszélybe kerülnek. Ugyanakkor vannak módszerek arra, hogy a játékosok biztonságosan adhassák át magukat a játék örömeinek. Csak annyit kell tenniük, hogy követik az alapvető kiberbiztonsági szabályokat"

- mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.
 
A Kaspersky szakértői a következőket javasolják: 
 • Használjunk erős jelszavakat, és ha lehet, kétfaktoros hitelesítést a fiókjaink védelméhez.
 • Óvakodjunk a csaló programoktól és a játékok kalózváltozataitól.
 • Használjunk erős, megbízható védelmi szoftvert.
 • Biztonságosabb a játékokat hivatalos oldalakról beszerezni, és érdemes kivárni a hivatalos akciókat, mintsem bedőlni a csalók ajánlatainak.
 • Óvakodjunk az adathalász kampányoktól és az ismeretlen játékosoktól.
 • Lehetőleg ne kattintsunk külső oldalakra mutató hivatkozásokra a chatekben, és alaposan ellenőrizzük minden olyan forrás címét, amely a felhasználónév és a jelszó megadására kér minket.
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 2. 3

  A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

 3. 4

  A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség