A biztonsági hiba, amely végigsöpört a mobilokon

​Egy chipeket érintő biztonsági hiba miatt neves gyártók mobil készülékei váltak sebezhetővé. A hibajavítások az újabb mobilokra már elérhetők.
 

A Check Point a napokban számolt be részletesebben arról a sebezhetőségről, amelyet még tavaly fedezett fel a Qualcomm MSM (Mobile Station Modem) chipek kapcsán. A biztonsági rés a 2G-s, a 3G-s, a 4G-s, valamint a legújabb, 5G-s vezérlőket is érinti, és a jelenleg használatban lévő mobil készülékek 40 százalékának esetében jelent kockázatot. Olyan neves gyártók Qualcomm alapú okostelefonjai és egyéb mobil eszközei is sebezhetők - hibajavítások nélkül -, mint amilyen például a Samsung, a Google, az LG, a OnePlus és a Xiaomi.
 
A Qualcomm már tavaly decemberben befoltozta a kutatók által jelzett biztonsági rést, és a szükséges javításokat eljuttatta a gyártók számára, amelyek többsége ki is adta a frissítéseket. Csakhogy ez esetben is elmondható, hogy e frissítések csak a támogatással rendelkező, vagyis az újabb készülékekhez váltak letölthetővé, és egyelőre megsaccolni sem lehet, hogy mennyi mobil maradt védtelen a hibával szemben.
 
A CVE-2020-11292 azonosítójú biztonsági hiba kihasználásával a támadók kártékony kódokat telepíthetnek a célkeresztbe állított eszközökre, méghozzá olyan módon, hogy az Android védelmi mechanizmusai abból semmit nem vesznek észre. Ennek oka, hogy a jogosulatlan kódfuttatásra a sebezhető Qualcomm chipek bevonásával, mély szinten kerül sor. Emiatt az érintett készülékeken az elkövetők észrevétlenül tudnak károkat okozni, például azzal, hogy bizalmas adatokat kaparintanak meg, illetve szivárogtatnak ki.
 

"A hiba kihasználásával a támadónak lehetősége nyílhat arra, hogy az Android operációs rendszert, mint belépési pontot állítsa szolgálatába, majd láthatatlanul kódokat fecskendezzen be a készülék memóriájába"

- nyilatkozták a Check Point szakértői. Majd hozzátették, hogy a kutatásukat az is motiválta, hogy ezáltal segítséget tudnak nyújtani a Qualcomm és más chipfejlesztők számára ahhoz, hogy a jövőben biztonságosabb megoldások születhessenek.
 
A biztonsági cég az okostelefonok, táblagépek lehetőségek szerinti, rendszeres frissítését javasolta a kockázatok csökkentése érdekében.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség