75 ezer dollárt értek a Safari kémkedős hibái

​Az Apple 75 ezer dollár jutalmat osztott ki annak az etikus hackernek, aki kémkedésre lehetőséget adó sebezhetőségeket fedezett fel a Safari webböngészőben.
 

Az Apple is rendelkezik hibavadász programmal, amelynek keretében a biztonsági kutatók jelezhetik az általuk felfedezett sérülékenységeket. Ha pedig mindezt az előírásoknak megfelelően, etikus módon teszik, akkor pénzjutalmat is kapnak. A legmagasabb díj nem kevesebb mint félmillió dollárra rúg, de ezért valóban kritikus veszélyességű biztonsági hibára kell ráakadni. A legutóbbi esetben a vállalat 75 ezer dollárt adott annak az etikus hackernek, aki a Safari böngészőt kényszerítette térdre.
 
A jutalmazott kutató, Ryan Pickren összesen hét biztonsági rést mutatott ki a Safariban. Ezek közül három külön kiemelendő, ugyanis ezen hibák együttes kihasználásával lehetőség nyílik kémkedésre. Ehhez a támadónak egy speciálisan szerkesztett weboldalra kell elvezetnie a felhasználót, ahol elérheti, hogy a kamera és a mikrofon automatikusan bekapcsoljon. Ettől kezdve pedig szabad út nyílik a kémkedés és a megfigyelés előtt. A kockázatokat jelentősen fokozza, hogy mindez olyan módon történhet meg, hogy a webböngésző semmiféle figyelmeztetést nem jelenít meg, és a - hagyományos esetektől eltérően - nem kér engedélyt a kamera, valamint a mikrofon használatához.
 
A szakember szerint a sebezhetőségeket nem bonyolult kihasználni, tulajdonképpen JavaScript kódok segítségével kivitelezhető a művelet. A problémát tovább fokozza, hogy a sérülékenységek iOS és macOS operációs rendszerek alatt is működőképesek, vagyis Mac, iPhone és iPad esetében is kockázatot jelentenek.
 
A három kritikus sérülékenységet az Apple már januárban befoltozta, a többit pedig a márciusi hibajavítások alkalmával javította. A frissítéseket célszerű minél előbb telepíteni, mert a kémkedésre alkalmas biztonsági hibák kihasználásához szükséges információk és kódok már elérhetők az interneten.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség