75 ezer dollárt értek a Safari kémkedős hibái

​Az Apple 75 ezer dollár jutalmat osztott ki annak az etikus hackernek, aki kémkedésre lehetőséget adó sebezhetőségeket fedezett fel a Safari webböngészőben.
 

Az Apple is rendelkezik hibavadász programmal, amelynek keretében a biztonsági kutatók jelezhetik az általuk felfedezett sérülékenységeket. Ha pedig mindezt az előírásoknak megfelelően, etikus módon teszik, akkor pénzjutalmat is kapnak. A legmagasabb díj nem kevesebb mint félmillió dollárra rúg, de ezért valóban kritikus veszélyességű biztonsági hibára kell ráakadni. A legutóbbi esetben a vállalat 75 ezer dollárt adott annak az etikus hackernek, aki a Safari böngészőt kényszerítette térdre.
 
A jutalmazott kutató, Ryan Pickren összesen hét biztonsági rést mutatott ki a Safariban. Ezek közül három külön kiemelendő, ugyanis ezen hibák együttes kihasználásával lehetőség nyílik kémkedésre. Ehhez a támadónak egy speciálisan szerkesztett weboldalra kell elvezetnie a felhasználót, ahol elérheti, hogy a kamera és a mikrofon automatikusan bekapcsoljon. Ettől kezdve pedig szabad út nyílik a kémkedés és a megfigyelés előtt. A kockázatokat jelentősen fokozza, hogy mindez olyan módon történhet meg, hogy a webböngésző semmiféle figyelmeztetést nem jelenít meg, és a - hagyományos esetektől eltérően - nem kér engedélyt a kamera, valamint a mikrofon használatához.
 
A szakember szerint a sebezhetőségeket nem bonyolult kihasználni, tulajdonképpen JavaScript kódok segítségével kivitelezhető a művelet. A problémát tovább fokozza, hogy a sérülékenységek iOS és macOS operációs rendszerek alatt is működőképesek, vagyis Mac, iPhone és iPad esetében is kockázatot jelentenek.
 
A három kritikus sérülékenységet az Apple már januárban befoltozta, a többit pedig a márciusi hibajavítások alkalmával javította. A frissítéseket célszerű minél előbb telepíteni, mert a kémkedésre alkalmas biztonsági hibák kihasználásához szükséges információk és kódok már elérhetők az interneten.
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán két sebezhetőségre derült fény.

  2. 4

    Az Autodesk Maya egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  3. 3

    A Maze.A zsarolóprogram fájlok titkosítása mellett adatokat is kiszivárogtat a fertőzött számítógépekről.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1