10 éves trójai lopja a banki adatokat

Egy 10 éves banki trójai program még mindig képes meglepetéseket okozni. Ezzel együtt pedig értékes adatokat lopni az áldozatául eső felhasználóktól.
 

A Qbot trójairól először 2009-ben lehetett hallani. Akkor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy banki adatokat kezdett lopni a fertőzött számítógépekről. Erről a szokásáról sajnos azóta sem tett le, sőt az évek során egyre kifinomultabb módszereket vetett be annak érdekében, hogy minél több bizalmas információhoz juttassa a terjesztőit. Nyilvánvalóan a folyamatos megújulása az ellene folytatott védekezést is megnehezítette, amit az is bizonyít, hogy még napjainkban is aktívan szedi áldozatait. 

A legújabb Qbot (vagy más néven QakBot/Pinkslipbot) adathalász e-mailek segítségével terjed. Ebben semmi újdonság nincs, ennek ellenére mégis sok óvatlan felhasználót rászedhet. Mindezt olyan levelekkel próbálja elérni, amelyek üzenetében egy link is található. Ha erre rákattint a felhasználó, akkor egy ZIP-állományba csomagolt, VBScript fájl töltődik le a számítógépre, amelyet megnyitva kezdetét veszi a többlépcső fertőzés következő szakasza. 


Forrás: Varonis

A Qbot a Microsoft BITSAdmin eszközének (bitsadmin.exe) felhasználásával további fájlokat szerez be, köztük a banki trójai működéséhez elengedhetetlen komponenseket is. Ezek általában az "%Appdata%\Roaming\[véletlenszerű karakterek]" nevű mappába kerülnek. Ezt követően a trójai megfertőzi a Windows explorer.exe folyamatát. Eközben egy ütemezett feladat segítségével gondoskodik arról, hogy 5 óránként biztosan újra és újra elinduljon. 

Hogyan lopja az adatokat? 

A Qbot jelenlegi variánsa alapvetően három módszerrel próbál bizalmas adatokat megkaparintani. Először beveti a jó öreg billentyűleütés-figyelő technikát. Emellett feltérképezi a számítógépeken lévő webböngészőket, és azokból kiexportálja a sütiket, valamint a felhasználó által elmentett hitelesítő adatokat. Végül pedig számára érdekes folyamatokat kezd el monitorozni, és banki, pénzügyi adatokra utaló minták alapján pásztázza a memóriát, és emeli ki az értékes adatokat. 

A Qbot ellen naprakészen tartott víruskeresőkkel lehet védekezni, de legalább ilyen fontos az elektronikus levelezés biztonságtudatos, megfontolt kezelése.
Vélemények
 
  1. 3

    A Joomla webes tartalomkezelő rendszer egy újabb biztonsági hibától vált meg.

  2. 4

    A FortiClient fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
​Japán vírussal védekezne a kibertámadások ellen

Védekezési célokra használná a japán kormány azt a vírust, melyet a szigetország vállalkozásaival együtt dolgozna ki. A védekező kártevő a szigetország kibervédelmi stratégiájának része.

​Illegális webáruházakat zártak be

Komoly nemzetközi összefogással a hatóságok több országból lezártak két webshopot, mely az illegális interneten törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat árusított.

hirdetés
Közösség
1