Zsarolóvírus pusztított a Mattel játékgyártónál

​A Mattel egy biztonsági incidensről számolt be, amely egy zsarolóvírusra épülő támadás során következett be. Az eddigi vizsgálatok szerint adatszivárgás nem történt.
 

Továbbra sem csitulnak a nagyvállalatokat érő kibertámadások. Ezúttal a Mattel játékgyártó számolt be arról, hogy a nyáron egy jelentős kibertámadás érte, aminek következtében az üzleti folyamataiban fennakadások voltak tapasztalhatók.
 
A Mattel a világ egyik legnagyobb játékgyártója. 24 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, és 2019-ben 5,7 milliárd dolláros bevételt könyvelt el. Ezért aztán a nagyobb anyagi haszon után sóvárgó kiberbűnözők ezt a vállalatot is kiszemelték maguknak. Július 28-án egy jelentős támadást indítottak a cég egyes informatikai rendszerei ellen, amelynek során képesek voltak egy veszélyes kártékony programot bejuttatni a hálózatba. Ezt követően rendszerek kompromittálására is sor került.
 
A Mattel kifejtette, hogy amikor észlelték a támadást, akkor azonnal életbe léptették azokat az eljárásrendeket, amiket az ilyen esetekre dolgoztak ki. Az incidenskezelés során egyes üzleti folyamatokat kiszolgáló szervereket le kellett ugyan állítani, de a szakembereknek sikerült minden kritikus rendszert helyreállítaniuk, és a leállások csak átmenetiek voltak.
 
Az incidens után a vállalat külső szakértők bevonásával vizsgálta ki a történteket, és különös figyelmet fordított az esetleges adatszivárgásokkal kapcsolatos nemkívánatos események feltérképezésére. Mostanra bebizonyosodott, hogy a támadás során nem kerültek ki bizalmas adatok a cégtől. Így nem jutottak illetéktelen kezekbe vevői, beszállítói és alkalmazotti adatok sem.
 
Arról egyelőre nincsenek megerősített hírek, hogy a Mattel mely zsarolóprogramnak esett áldozatul. Egyes hírek szerint a legnagyobb valószínűsége egy TrickBot alapú támadásnak van. Ez a zsarolóvírus már korábban is jelentős károkat okozott, és arról híres, hogy meglehetősen erős védelmi vonalakon képes áthatolni, miközben a helyi hálózatokban gyorsan tud terjedni és pusztítani.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python egy súlyos sérülékenységet tartalmaz.

  2. 3

    A Moodle kapcsán öt biztonsági hibára derült fény.

  3. 2

    ​A CobraLocker zsarolóvírus a felhasználó féltve őrzött fájljainak titkosítását követően váltságdíjat követel.

 
Partnerhírek
​7 mód, ahogyan a kártevők bejuthatnak az eszközeinkbe

A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe? Az ESET szakértői bemutatják a legnépszerűbb módszereket.

Nyílt pályázati felhívás - "Az év információbiztonsági újságírója 2021"

Az idén már tizenhatodik alkalommal hirdetünk pályázatot a cím elnyerésére, melyre bármely magyarországi médiában (elektronikus vagy nyomtatott sajtó) információ- és adatvédelem, információbiztonság témában publikáló újságíró jelentkezhet.

hirdetés
Közösség