YouTuberekre támadtak az adathalászok

​Egyre többször lehet hallani olyan adathalász támadásokról, amelyek YouTube csatornákkal rendelkező felhasználókat vesznek célba.
 
hirdetés

Az adathalászok a YouTube felhasználóknak is egyre gyakrabban küldözgetnek megtévesztő e-maileket, és különféle mondvacsinált okokkal próbálnak bizalmas adatokhoz hozzáférni. Természetesen ez esetben is a jelszavak iránt mutatnak igazán komoly érdeklődést, amik segítségével egy-egy csatorna felett át tudják venni az irányítást, majd különböző visszaéléseket követhetnek el.
 
A legutóbbi támadássorozat alkalmával egyes YouTube felhasználók olyan leveleket kaptak, amikben az állt, hogy a YouTube egy ellenőrzés során problémákat észlelt az adott fiókkal kapcsolatban, és azt tapasztalta, hogy szabálysértések történtek. Emiatt egy alaposabb ellenőrzést kell lefolytatni, amit manuálisan fognak elvégezni. Annak érdekében, hogy ez a folyamat felgyorsítható legyen, a fiók tulajdonosának el kell küldenie többek között az általa üzemeltetett csatorna webcímét, témáját és a fiókhoz tartozó jelszót is.


Forrás: Tesla Joy
 
Az adathalászok által küldözgetett levelek üzenetéből természetesen egy szó sem igaz, ezért semmi esetre sem szabad elküldeni a kért adatokat.
 
Azok a felhasználók, akik körültekintően szemrevételezik a levelet, több olyan pontra is rátapinthatnak, amik gyanút kelthetnek. Először is a YouTube (és semmilyen más hasonló szolgáltatás) nem kér be jelszót e-mailben. Ha egy ilyen kérés érkezik, akkor azonnal gyanakodni kell, hogy valami nincs rendben. Emellett az is problémás, hogy a szóban forgó küldemények egy "editor.monetized.channel@gmail.com" e-mail címről érkeznek. Ez sem mondható egy hivatalos címnek, és persze nem is az.
 
Nyilván az adathalászok folyamatosan finomítják a leveleiket, cserélgetik az e-mail címüket, ezért a legfontosabb, hogy az ilyen típusú leveleket minél nagyobb valószínűséggel ismerjük fel.
 
Vannak például olyan esetek, amikor a csalók kétszer bejelentenek jogsértés miatt egy csatornát. A harmadik ilyen jellegű bejelentés után a YouTube felfüggesztheti az adott csatorna működését. Erre építve a csatorna üzemeltetője egy olyan levelet kap a zsarolóktól, hogy ha nem fizet, akkor a harmadik bejelentésre is sor kerül, ami veszélyeztetheti a YouTube-on való jelenlétét.
 
Az ilyen típusú támadások ellen leginkább odafigyeléssel és kellő óvatosággal lehet védekezni.
Vélemények
 
  1. 4

    A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

  2. 3

    A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1