Webes hirdetésekkel trükköznek a netes csalók

​A Sophos olyan csalásokra lett figyelmes, amelyek webes hirdető hálózatokat használnak fel arra, hogy hamis rendszerüzenetekkel tévesszék meg a felhasználókat.
 

Maga a trükk nem számít nagy újdonságnak, hiszen már korábban is rengeteg "scareware" típusú károkozással lehetett találkozni. Ezek pedig nem egy esetben veszélyes kártékony programok terjedését segítették elő, egyebek mellett zsarolóvírusokét is.
 
A Sophos szerint a mostani támadások érdekessége, hogy mondvacsinált rendszerüzeneteket jelenítenek meg, és ezeket használják belépési pontként úgynevezett technikai támogatásos csalásokhoz. Emellett ezek révén próbálják rávenni az áldozataikat, hogy különféle mobil appokat vásároljanak. Néha egy visszaszámlálót is használnak, hogy sürgessék a felhasználót.
 
A biztonsági cég úgy látja, hogy a böngészők fejlesztői sokat tettek azért, hogy csökkentsék a kockázatokat. Ennek ellenére nagyon is indokolt az óvatosság, hiszen a felbukkanó üzenetek igencsak megtévesztőek lehetnek, és komolyabb problémák forrásául szolgálhatnak. Mindez megtörténhet úgy is, hogy az áldozat - technikai támogatás reményében - engedélyezi a támadó számára a számítógéphez való távoli hozzáférést. Ezt követően pedig a csaló kártékony programokat telepíthet, vagy nemkívánatos műveleteket végezhet a felhasználó nevében.
 
"Szerencsére ezeket az átveréseket könnyű kiszúrni, ha kritikus szemmel néz rájuk az ember. Az adathalász üzenetekhez hasonlóan gyakran furcsa megfogalmazással bíró, nagybetűket rosszul használó, illetve nyelvtani vagy helyesírási hibákat tartalmazó szövegeket tartalmaznak" - mondta Szappanos Gábor, a Sophos kutatási igazgatója.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség