Vírust terjesztettek egyes Google-reklámok

​A Google keresőjében első helyen jelentek meg azok a hirdetések, amelyek a népszerű GIMP grafikai szoftver ismertségét kihasználva járultak hozzá vírusterjesztéshez.
 

A Google az elmúlt években folyamatosan szigorította a reklámhálózatában megjelenő tartalmakkal kapcsolatos irányelveket és szabályokat. Tette mindezt többek között azért, hogy a kártékony hirdetéseknek gátat szabjon. Mindehhez pedig egy háttérrendszert is kialakított annak érdekében, hogy a reklámok jóváhagyásakor a biztonsági elvek is érvényesülhessenek. Csakhogy ebbe a rendszerbe valahol hiba csúszott, hiszen az elmúlt napokban egyes vírusterjesztőknek sikerült megkerülniük a védelmi vonalakat.
 
Az utóbbi napokban az interneten egyre több bejegyzés jelent meg arról, hogy problémás hirdetéseket tesz közzé a Google keresője a GIMP grafikai szoftver kapcsán. Ezek a reklámok a találati eredmények elején jelentek meg, és minden arra utalt, hogy a jól ismert szoftver weboldalára vezetik a felhasználókat, hiszen a hirdetésben a hivatalos, gimp.org webcím volt látható. Csakhogy amikor erre valaki rákattintott, akkor nem az alkalmazás weboldalára került, hanem egy hamis weblapra. Ez nem a gimp.org domain alól működött, hanem vagy a „gilimp.org” vagy a „gimp.monster” domainhez kapcsolódott. A figyelmes felhasználók ezt persze a webböngésző címsorában kiszúrhatták, és megelőzhették a problémákat. Azonban könnyen elképzelhető, hogy minderre sokan nem figyeltek fel.
 
A káros weboldalon keresztül egy 700 MB-os fájl volt letölthető, amelyről a weblap azt állította, hogy a GIMP telepítője. A valóságban azonban az állomány a Vidar nevű trójai kódját tartalmazta. Érdekesség, hogy a károkozó mindössze 5 MB-os, a fennmaradó 695 MB csupán haszontalan zagyvaság volt. Csak azt a célt szolgálta, hogy a felhasználó ne fogjon gyanút, amikor azt látja, hogy a letöltött GIMP telepítő mindössze pár megabájtos.
 
A Vidar trójairól azt érdemes tudni, hogy adatlopásra termett. A fertőzött számítógépeken egy vezérlőszerverre tölti fel a bizalmas adatokat, például a következőket is:
 • kriptotárcák
 • Telegram hitelesítő adatok
 • fájlátvitelre alkalmas szoftverekben tárolt felhasználói adatok (WINSCP, FTP, FileZilla)
 • levelezőkliensekben tárolt postafiók információk.
 
A Vidar a GIMP előtt egyebek mellet olyan alkalmazások nevével is visszaélt már, mint amilyen például a Notepad++, a Microsoft Visual Studio és a Brave böngésző.
 
A Google egyelőre nem közölte, hogy milyen módon kerülték meg a védelmi rendszereit a vírusterjesztők. A hirdetések esetében ugyanis a reklámokban megjelenő hivatkozásnak és a célhelyre vezető linknek ugyanazt a domaint kell reprezentálnia, ami ebben az esetben nem így volt.
 
 1. 4

  Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

 2. 3

  A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség