Vírus, de nem a koronavírus miatt maradtak zárva a hartfordi iskolák

​A hartfordi diákok nem tudták tervek szerint megkezdeni a tanulmányaikat. Ezúttal azonban nem a koronavírus okozott fennakadásokat.
 

Miközben világszerte komoly viták folynak arról, hogy miként lehet minél biztonságosabban megvalósítani a diákok oktatását az iskolákban a koronavírus miatt, aközben a számítógépes vírusok terjesztői sem tétlenkednek. Az amerikai Hartfordban el kellett halasztani a tanév indítását mivel egy kártékony program komoly pusztítást végzett egyes iskolai rendszerekben.
 
A biztonsági incidens az érintett tankerületben szeptember 3-án kezdődött. Egy kritikus fontosságú oktatási rendszerbe egy olyan zsarolóprogram jutott be, amely elkezdte titkosítani a fájlokat, adatokat. A problémákat tetézte, hogy nem kizárólag ez az oktatási rendszer sínylette meg a kibertámadást, hanem egy olyan alkalmazás is használhatatlanná vált, amely a diákok utaztatását hivatott menedzselni. Így a gyerekek nem tudtak időben eljutni az iskolába.
 
Az illetékes vezető úgy nyilatkozott, hogy már sikerült úrrá lenni az incidensen, és a rendszereket helyre tudták állítani. Elmondta, hogy a csalók eddig nem jelentkeztek azzal, hogy az oktatási intézmények fizessenek váltságdíjat. A fertőzött számítógépeken egy üzenet jelent meg, amely szerint az érintetteknek egy e-mailt kellett volna küldeniük a zsarolóknak, de ezt nem tették meg. A vezető pedig jelezte, hogy ha esetleg mégis megkeresik őket a csalók, akkor biztosan nem fognak fizetni. Ehelyett inkább értesítették a helyi hatóságokat a történtekről.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint az iskolák érintett rendszereiből adatszivárgás nem történt, ami azért is lényeges, mert az utóbbi időben egyre több zsarolóvírusos támadás kapcsolódik össze adatlopással.
 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség