Vírus, de nem a koronavírus miatt maradtak zárva a hartfordi iskolák

​A hartfordi diákok nem tudták tervek szerint megkezdeni a tanulmányaikat. Ezúttal azonban nem a koronavírus okozott fennakadásokat.
 

Miközben világszerte komoly viták folynak arról, hogy miként lehet minél biztonságosabban megvalósítani a diákok oktatását az iskolákban a koronavírus miatt, aközben a számítógépes vírusok terjesztői sem tétlenkednek. Az amerikai Hartfordban el kellett halasztani a tanév indítását mivel egy kártékony program komoly pusztítást végzett egyes iskolai rendszerekben.
 
A biztonsági incidens az érintett tankerületben szeptember 3-án kezdődött. Egy kritikus fontosságú oktatási rendszerbe egy olyan zsarolóprogram jutott be, amely elkezdte titkosítani a fájlokat, adatokat. A problémákat tetézte, hogy nem kizárólag ez az oktatási rendszer sínylette meg a kibertámadást, hanem egy olyan alkalmazás is használhatatlanná vált, amely a diákok utaztatását hivatott menedzselni. Így a gyerekek nem tudtak időben eljutni az iskolába.
 
Az illetékes vezető úgy nyilatkozott, hogy már sikerült úrrá lenni az incidensen, és a rendszereket helyre tudták állítani. Elmondta, hogy a csalók eddig nem jelentkeztek azzal, hogy az oktatási intézmények fizessenek váltságdíjat. A fertőzött számítógépeken egy üzenet jelent meg, amely szerint az érintetteknek egy e-mailt kellett volna küldeniük a zsarolóknak, de ezt nem tették meg. A vezető pedig jelezte, hogy ha esetleg mégis megkeresik őket a csalók, akkor biztosan nem fognak fizetni. Ehelyett inkább értesítették a helyi hatóságokat a történtekről.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint az iskolák érintett rendszereiből adatszivárgás nem történt, ami azért is lényeges, mert az utóbbi időben egyre több zsarolóvírusos támadás kapcsolódik össze adatlopással.
 
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség