Vigyázzon, hogy hol hosszabbítja meg a vírusvédelmét!

​Internetes csalók ezúttal a McAfee nevével élnek vissza, és személyes, valamint bank- és hitelkártya adatokat próbálnak kipuhatolni. Ne dőljön be a trükknek!
 

A McAfee, mint az egyik legismertebb biztonsági cég ezúttal az internetes csalók és adathalászok célkeresztjébe került. A kiberbűnözők egy viszonylag egyszerűen kivitelezett megoldást választottak ahhoz, hogy a gyanútlan felhasználók legfontosabb adatait megkaparinthassák. Egyrészt adathalász módszerekkel manipulálnak, másrészt merítenek a technikai támogatásos csalások adta lehetőségekből is. 

A támadás során a felhasználó webböngészőjében egy meglehetősen megtévesztő weboldal nyílik meg, amelyben arról kap tájékoztatást, hogy a McAfee előfizetése hamarosan le fog járni, ezért azt meg kell újítani. A weblapon megtalálható egy "Renew Now" feliratú gomb, amire kattintva egy felugró ablak jelenik meg. Ebben a csalók elkérik a felhasználó bankkártyájának számát, lejárati dátumát és a CVC kódot. Ha ezt is megadja a netező, akkor egy újabb űrlap jelenik meg, amiben nevet, címet, telefonszámot és e-mail címet is bekérnek az elkövetők. Ha ezen az űrlapon is továbbjut a felhasználó, akkor egy weblapon láthatóvá válik, hogy az előfizetésének megújítása sikeres volt, és egy telefonszám felhívásával segítséget kérhet egyebek mellett szoftvertelepítéshez. 


A kártékony weboldal - Forrás: Thomas Roccia

A valóságban azonban mindez csak látszat. Az említett folyamat során nem történt más, mint a csalók megkaparintották a csőbe húzott felhasználó személyes és banki adatait, miközben eszük ágában sem volt bármiféle előfizetést meghosszabbítani. Sőt még a technikai támogatásos csalást is előkészítették. Így amikor az áldozatuk rájön arra, hogy valami nincs rendben, és semmiféle előfizetést nem kapott, akkor felhívja a megadott telefonszámot. Ezen pedig a csalók távoli hozzáférést kérnek a PC-hez, hogy érdemben segíteni tudjanak. Persze ekkor sincs szó semmiféle jótékony támogatásról, hiszen kizárólag a számítógéphez való hozzáférés a céljuk.

Ezek a csalások sok tanulsággal szolgálnak, de a legfontosabb, hogy a szoftvereinket, előfizetéseinket csak megbízható helyen keresztül hosszabbítsuk meg. Ellenkező esetben nemcsak az előfizetésünk bánhatja, hanem a bizalmas adataink is illetéktelen kezekbe kerülhetnek. 

Frissítés: az eset kapcsán a Thomas Roccia, a McAfee biztonsági szakértője egy vizsgálatot kezdeményezett, aminek során arra is fény derült, hogy a problémás weboldalakat kiszolgáló szerverről további reklámprogramok is felkerülhetnek a PC-kre. Vagyis a csalók összetettebb akciókat indítottak, mint azt korábban sejteni lehetett.
Vélemények
 
  1. 4

    A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

  2. 4

    Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1