Vigyázni kell a zenék letöltésével, mert sok a vírus

​Biztonsági szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre több számítógépes vírus és kártékony program terjed zenefájloknak álcázva.
 

Miután a nagyszabású zenei események elmaradnak, vagy későbbi időpontra halasztották őket, néhány híres előadó az online térbe költözött, és streaming szolgáltatásokon keresztül szórakoztatja a közönségét. A felhasználóknak azonban óvatosnak kell lenniük, ha le akarják tölteni a kedvelt zenéket.
 
Az online térben töltött egyre több idő az adatátviteli sebességre is hatással van, ezért rosszabb lehet például a streamelés minősége, pufferelés vagy hosszabb betöltési idő tapasztalható. Ezt többen úgy próbálják áthidalni, hogy letöltik a kedvenc zenéiket, és offline módban hallgatják meg azokat, főleg, ha a streamelés élvezhetetlen. Azonban a Kaspersky biztonsági kutatói szerint nagyon kellemetlen meglepetésekkel szembesülhetünk, ha nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy milyen forrásból származnak a zenék.
 
A biztonsági cég szakértői elemezték a DJ Mag által összeállított Top 100 DJ listát, és megállapították, hogy óvatosan kell hozzáállni a zenék internetről való letöltéséhez. A kutatás szerint David Guetta, Alan Walker, Dj Snake, Calvin Harris és Martin Garrix nevét használják a legtöbbször a kiberbűnözők a rosszindulatú fájlok terjesztéséhez az elektronikus zene rajongóinak érdeklődését kihasználva. A kiszűrt, rosszindulatú állományok többféle fenyegetést tartalmaztak, többek között reklámszoftvereket és trójai programokat is.
 
"Az emberek most több időt töltenek otthon, és ennek következtében több tartalmat fogyasztanak. Bár a streaming vagy az online szolgáltatások hallgatása nem ártalmas, azért óvatosnak kell lenniük, ha le akarják tölteni a kedvenc számaikat a készülékeikre. Amint az a kutatásunkból kiderült, a rosszindulatú programokat gyakran rejtik ilyen fájlok mögé, ezért az embereknek további intézkedéseket kell tenniük, hogy megvédjék magukat a lehetséges fenyegetésektől" - nyilatkozta Anton Ivanov, a Kaspersky elemzője. A biztonsági intézkedések közé tartozik a védelmi szoftverek használata és azok naprakészen tartása. Mindezek mellett természetesen az óvatosság és a megfontoltság is roppant sokat segíthet a kockázatok csökkentésében.
Vélemények
 
  1. 3

    A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

  2. 3

    A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség