Veszélyes hiba fullánkját húzta ki a Microsoft

​A Microsoft és az Adobe is elérhetővé tette a júniusi biztonsági javításokat. Akadnak kritikus veszélyességű hibák a sebezhetőségi listán, ezért nem célszerű halogatni a frissítést.
 

A Microsoft ezúttal 55 sebezhetőségről számolt be, amelyek összessített kockázati listáján megtalálható a jogosulatlan távoli kódfuttatás, a jogosultsági szint emelés, az adatszivárogtatás, az adatmanipuláció és a szolgáltatásmegtagadás lehetősége is. A feltárt sérülékenységek közül három kapott kritikus veszélyességi besorolást. Ezek a hibák teljes mértékben kiszolgáltatottá tehetik az érintett rendszereket a támadásokkal szemben. 

A kritikusnak minősített biztonsági rések az alábbiakat sújtják:
 • Windows Hyper-V
 • Windows LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) támogatás
 • Windows Network File System

A júniusi hibajavító kedd főszereplője egyértelműen a Follina névre keresztelt sebezhetőség lett. Ennek javítását a Microsoft fejlesztői végre elvégezték, amire azért is nagy szükség volt, mivel a hiba már szerepet kapott támadásokban. Egyebek mellett egy tibeti közösség informatikai rendszerébe is ezen keresztül juttatták be az elkövetők a QBot trójait, majd okoztak károkat. 

A Follina egy régebbre visszanyúló probléma szüleménye, amellyel a Microsoft egészen mostanáig nem igazán foglalkozott, és azt nem tekintette biztonsági kockázatnak. Azonban kiderült, hogy igen is vannak kockázatok, ezért a hibajavítást már nem lehetett elodázni. A Windows MSDT (Windows Microsoft Diagnostic Tool) kapcsán kimutatott sérülékenység speciálisan összeállított dokumentumokkal válhat kihasználhatóvá, és tetszőleges kódok, PowerShell scriptek jogosulatlan távoli futtatását teszi lehetővé. 

A Microsoft ebben a hónapban a Windows mellett az Office-hoz, az SQL Serverhez, a Visual Studiohoz, a SharePointhoz és egyes Azure-os összetevőkhöz is adott ki biztonsági frissítéseket. 

Foltozgatás az Adobe-nál

Az Adobe hibajavításai is menetrendszerűen érkeztek meg. Ezúttal az alábbi alkalmazások tehetők biztonságosabbá a legújabb verziók telepítésével:
 • Adobe Animate:  
 • Adobe Bridge
 • Adobe Illustrator
 • Adobe InCopy
 • Adobe InDesign
 • Adobe RoboHelp Server

A fentiek közül az Illustrator viszi a prímet, hiszen 17 kritikus veszélyességű biztonsági rés befoltozására került sor az esetében. Ebből a szempontból nem sokkal maradt le a Bridge sem, amely 12 kritikus sérülékenységnek intett búcsút. A sebezhetőségek jogosulatlan távoli kódfuttatásra és adatlopásra adhatnak módot. 

A fenti hibajavításokkal, sebezhetőségekkel kapcsolatban további információk a Biztonságportál Prémium weboldalain olvashatók.
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Tomcat egy közepes veszélyességű hiba miatt kapott frissítést.

 2. 4

  Az Edge webböngésző megkapta az újabb biztonsági frissítését.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Új, hálózati szintű megoldás a távközlési és internetszolgáltatók számára

Az új ESET NetProtect védi az ügyfelek Telco- és ISP-hálózatokhoz csatlakoztatott eszközeit a rosszindulatú webtartományoktól, a rosszindulatú szoftverektől, adathalászoktól és nem kívánt tartalmaktól.

​Zero Trust egyszerűen a Balasys és a One Identity megoldásaival

A Balasys, a közép-európai régió egyik legjelentősebb kiberbiztonsági szoftvergyártója saját fejlesztésű és disztributált termékekből álló Zero Trust portfolióját a One Identity legújabb megoldásaival egészíti ki.

hirdetés
Közösség