Veszélyes csalásokra figyelmeztet az FBI

​Az FBI egy újabb biztonsági figyelmeztetést adott ki. Ezúttal kriptopénzekkel történő csalásokra igyekezett felhívni a figyelmet.
 

Az FBI-tól nem szokatlan, hogy különféle kiberbiztonsági támadások, incidensek, trendek kapcsán figyelemfelhívó közleményeket ad ki segítve ezzel a megelőzést és a további károk csökkentését. Ez történt a napokban is: a szervezet most kriptobefektetések kapcsán tapasztalt jelenségek miatt fejezte ki aggodalmát.
 
Az FBI szerint az elmúlt hónapokban megszaporodott azon esetek száma, amikor a bűnözők nagy értékű csalásokat követtek el kriptopénzt befektetni szándékozó személyek ellen. Eddig 244 áldozatról szerzett tudomást az FBI. A viszonylag kis számú eset azonban komoly kárértéket képvisel, hiszen eddig több mint 42 millió dollárt kasszíroztak a kiberbűnözők e csalássorozattal.
 
Noha a szóban forgó csalásoknak eddig elsősorban amerikai célpontjai voltak, a módszer sajnos bárhol felütheti a fejét, ezért érdemes kicsit szemügyre venni. Az FBI szerint a csalók olyan befektetőket próbálnak csőbe húzni, akik kriptopénzzel akarnak kereskedni. A potenciális áldozatokat általában telefonon keresik meg, és arra igyekeznek rávenni őket, hogy telepítsenek fel egy látszólag teljesen legális alkalmazást az okostelefonokra, amivel aztán kezelhetik a fiókjukat, számlájukat. Csakhogy ezek az alkalmazások a valóságban leginkább arra szolgálnak, hogy lehetőséget teremtsenek az áldozatok kriptotárcájában történő kotorászásra.
 
Eddig a csalók már több céget is létrehoztak a tevékenységük folytatásához, de voltak olyan esetek is, amikor meglévő, ismert vállalatok nevében léptek fel.
 
Az FBI a hasonló incidensek elkerülése érdekében azt javasolta, hogy a kriptopénzekkel történő kereskedések, befektetések során mindenki alaposan győződjön meg arról, hogy megbízható céggel lép kapcsolatba, és megbízható alkalmazásokat telepít. Egy-egy telefonhívás alapján korántsem célszerű appokat letölteni, illetve bizalmas adatokat megadni. Ennél jóval körültekintőbbnek és óvatosabbnak kell lenniük a befektetőknek.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség