Veszélyes a kalózkodás az okosautókkal

Egyre több alapvilági eszköz, szoftver jelenik meg a modern gépkocsikhoz. Ezek komoly biztonsági kockázatokat vetnek fel.
 

A modern autók sok mindenre képesek informatikai szempontból is: kapcsolódnak az internetre, térképeket és más hasznos információkat töltenek le, kommunikálnak a helyi szolgáltatóval, amely elvégzi a távoli diagnosztikát, és ha szükséges a karbantartást. A tulajdonos elindíthatja a motort akár a nappaliból is, és beállíthatja a hőmérsékletet, hogy az az induláskor éppen megfelelő legyen.
 
Azonban ezek az extra funkciók nem olcsók. A legismertebb gyártók legdrágább modelljei általában alapfelszereltségként tartalmazzák ezeket a funkciókat, de az alsóbb kategóriákban komoly plusz kiadásokat jelenthetnek. Pedig gyakorta ezek a funkciók benne vannak az autókban, de nem elérhetők, amíg például a szakszervíz fel nem oldja e korlátozásokat. Eközben nem meglepő módon e területre is egyre inkább ráharap a kiberbűnözés.
 
A Kaspersky Lab szakértői számos fórumot és webshopot vizsgáltak át, hogy kiderítsék, milyen eszközöket és programokat kínálnak a kiberbűnözők a korszerű autókhoz. Például olyan modulokat találtak, amelyek képesek manipulálni az adatokat (megtett kilométert stb.); kalóz navigációs programokat telepítenek; vagy extra funkciókat aktiválnak.
 
A kiberbűnözők, akik ezeket a hacker, kalóz programokat fejlesztik, szinte korlátlan hozzáférést szerezhetnek a modern gépkocsik egyes rendszereihez. Követhetik az autó mozgását, lehallgathatják az autóban zajló beszélgetéseket, vagy akár elérhetik a rendszerhez csatlakoztatott okostelefonokat. Esetenként kikapcsolhatják a riasztót, de akár ki is nyithatják az ajtókat. Ezért a biztonsági szakértők azt javasolják, hogy az ilyen "autós" szoftverekkel legalább olyan óvatosan kell bánni, mintha saját számítógépünkön vagy telefonunkon történő alkalmazástelepítésről lenne szó.
Vélemények
 
  1. 3

    A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

  2. 3

    A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

  3. 1

    A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1