Vaklárma: nem volt vírusos a Tor böngésző

​A Microsoft Defender egy ideig kártékony programként azonosította a Tor Browser legújabb kiadását, ami sok felhasználóban keltett aggodalmat.
 

A Tor Browser legfrissebb kiadása és az ahhoz tartozó tor.exe fájl az elmúlt napokban azért került a biztonsági hírek élére, mert azt a Microsoft Defender ártalmas fájlként azonosította. Ennek megfelelően riasztást jelenített meg az érintett számítógépeken, és egy trójaival történő fertőzésre hívta fel a felhasználók figyelmét.
 
Az esettel összefüggésben az interneten egyre csak sokasodó felhasználó bejegyzések hatására a böngésző fejlesztői elkezdték kivizsgálni a történteket, de nem találtak semmi gyanúsat. Ekkor az elemzésekbe a Microsoft biztonsági csapata is bekapcsolódott, és végül megállapította, hogy egy false positive jelzésről van szó. Vagyis a Defender tévesen minősítette kártékonynak a böngészőt, illetve annak indítóállományát.
 
Miután kiderült, hogy a problémásnak ítélt fájl valójában nem sorolható sem a kártékony, sem a nemkívánatos állományok közé, a fejlesztők megtették a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a további téves riasztásoknak elejét vegyék.
 
Az eset érdekesége, hogy a felhasználók egy része a böngésző fejlesztőit illette kritikával. Kiderült ugyanis, hogy a problémás fájlt a VirusTotal is ártalmasnak minősítette a Microsoft víruskereső motorjának esetében. Ezért aztán többen kérdőre vonták a fejlesztőket, hogy a böngésző új verziójának publikálása előtt, miért nem ellenőrizték a VirusTotallal a tor.exe fájlt.
 
A fejlesztők erre reagálva annyit közöltek, hogy jelenleg nincs arra vonatkozó protokolljuk, előírásuk, hogy egy-egy új verzió kiadása előtt ellenőrizniük kell a VirusTotalon az alkalmazásukat. Ettől függetlenül lehet, hogy erre a jövőben sor fog kerülni, hiszen ezzel valóban egyszerűen elkerülhetők lehetnek a mostanihoz hasonló esetek.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség