Újra fellángolt a Monti zsarolóvírus

​A Monti zsarolóvírus ismét elkezdte célkeresztbe állítani a Linux és a VMware ESXi szervereket.
 

A Monti zsaroló program először tavaly nyáron hallatott magáról. Elsősorban azzal hívta fel a figyelmet, hogy a korábban komoly pusztításokat okozó Conti nevű zsarolóvírus klónjaként kezdett terjedni (miután a Conti forráskódja kiszivárgott az interneten). Ezt követően nem kapott túl nagy hírverést, ami elsősorban annak volt betudható, hogy viszonylag kis számban járult hozzá fertőzésekhez. Az elmúlt két hónapban pedig szinte teljesen leállt a terjedése. Már-már azt gondolhattuk, hogy leáldozott a kártevőnek, amikor a Trend Micro kiadott egy biztonsági jelentést, amelyben a Monti legújabb variánsának megjelenéséről számolt be.
 
A Monti legfrissebb verziója jelentős átalakításon esett át, de azért az alapfunkciói megmaradtak. Így továbbra is alkalmas VMware ESXi és Linux alapú szervereken végrehajtott fájltitkosításra, valamint e kiszolgálókról történő adatszivárogtatásra. A mélyben rejlő változások mértékét jól szemlélteti, hogy amíg a Monti első variánsának kódja 99 százalékban hasonlított a Cintiéra, addig a legújabb variánsnál már csak 29 százalékos egyezőségről beszélhetünk.

 
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség