Új programokkal karöltve támad a Play zsarolóvírus

A Play zsarolóvírus támadásai során két olyan segédprogram is kimutathatóvá vált, amelyek mindegyike a támadók malmára hajtja a vizet.
 

A Play napjaink egyik legismertebb és legtöbb kárt okozó zsarolóvírusa. Az elmúlt hónapokban olyan jelentős célpontokat is ostromolt, mint például a kaliforniai Oakland városának hálózata, az A10 Networks vagy a Rackspace. A célzott támadásai során fájlok titkosításával, illetve adatszivárogtatással okoz komoly fejtörést az áldozatai számára.
 
A Symantec biztonsági kutatói is folyamatosan figyelik a Play ténykedését, hogy minél előbb tudjanak reagálni a felbukkanó újabb és újabb variánsokra. A szakértők a vizsgálataik során ezúttal nem közvetlenül a Palyben mutattak ki figyelemreméltó újdonságokat, hanem sokkal inkább a károkozóhoz köthető segédprogramok kapcsán bukkantak két érdekes eszközre. Mindkét szerzemény .NET keretrendszerben íródott, és a támadások hatékonyságának fokozását szolgálják.
 
A két újdonság
 
A Grixba nevű eszköz a célkeresztbe állított hálózat feltérképezését segíti elő. Úgynevezett "scan" üzemmódban képes az adott tartományban működő számítógépek listájának összeállítására, valamint az egyes rendszerek legfontosabb paramétereinek lekérdezésére. Különös kíváncsiságot mutat a számítógépeken futó védelmi alkalmazások, biztonsági mentéseket lehetővé tevő szoftverek, EDR-csomagok, irodai szoftverek és távoli adminisztrációra módot adó alkalmazások iránt. A kiexportált adatokat CSV-formátumú, szöveges állományokba menti le, amelyeket betömörít. Majd feltölti a támadók vezérlőszervereire, akik ezen információk birtokában még célzottabb módon indíthatnak támadásokat.
 
A Symantec által felfedezett második eszköz a Windows árnyékmásolatok készítésére lehetőséget adó funkciójával él vissza. A VSS (Volume Shadow Copy) szolgáltatáshoz API-k segítségével kapcsolódik, majd a korábban készített másolatokat kezdi feltérképezni. Ezeket kimásolja, és szükség esetén kiszivárogtatja. (A VSS adta lehetőségek miatt akkor is képes értékes fájlokhoz hozzájutni, ha az állományokat szoftverek zárolják.)
 
A biztonsági kutatók szerint a két kis segédprogram is azt jelzi, hogy a zsarolóvírusok terjesztői folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek növelni a támadásaik hatékonyságát.
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség