Új programokkal karöltve támad a Play zsarolóvírus

A Play zsarolóvírus támadásai során két olyan segédprogram is kimutathatóvá vált, amelyek mindegyike a támadók malmára hajtja a vizet.
 

A Play napjaink egyik legismertebb és legtöbb kárt okozó zsarolóvírusa. Az elmúlt hónapokban olyan jelentős célpontokat is ostromolt, mint például a kaliforniai Oakland városának hálózata, az A10 Networks vagy a Rackspace. A célzott támadásai során fájlok titkosításával, illetve adatszivárogtatással okoz komoly fejtörést az áldozatai számára.
 
A Symantec biztonsági kutatói is folyamatosan figyelik a Play ténykedését, hogy minél előbb tudjanak reagálni a felbukkanó újabb és újabb variánsokra. A szakértők a vizsgálataik során ezúttal nem közvetlenül a Palyben mutattak ki figyelemreméltó újdonságokat, hanem sokkal inkább a károkozóhoz köthető segédprogramok kapcsán bukkantak két érdekes eszközre. Mindkét szerzemény .NET keretrendszerben íródott, és a támadások hatékonyságának fokozását szolgálják.
 
A két újdonság
 
A Grixba nevű eszköz a célkeresztbe állított hálózat feltérképezését segíti elő. Úgynevezett "scan" üzemmódban képes az adott tartományban működő számítógépek listájának összeállítására, valamint az egyes rendszerek legfontosabb paramétereinek lekérdezésére. Különös kíváncsiságot mutat a számítógépeken futó védelmi alkalmazások, biztonsági mentéseket lehetővé tevő szoftverek, EDR-csomagok, irodai szoftverek és távoli adminisztrációra módot adó alkalmazások iránt. A kiexportált adatokat CSV-formátumú, szöveges állományokba menti le, amelyeket betömörít. Majd feltölti a támadók vezérlőszervereire, akik ezen információk birtokában még célzottabb módon indíthatnak támadásokat.
 
A Symantec által felfedezett második eszköz a Windows árnyékmásolatok készítésére lehetőséget adó funkciójával él vissza. A VSS (Volume Shadow Copy) szolgáltatáshoz API-k segítségével kapcsolódik, majd a korábban készített másolatokat kezdi feltérképezni. Ezeket kimásolja, és szükség esetén kiszivárogtatja. (A VSS adta lehetőségek miatt akkor is képes értékes fájlokhoz hozzájutni, ha az állományokat szoftverek zárolják.)
 
A biztonsági kutatók szerint a két kis segédprogram is azt jelzi, hogy a zsarolóvírusok terjesztői folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek növelni a támadásaik hatékonyságát.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség