Új károkozó uralja a vírusok mezőnyét

A Check Point kiadta a májusra vonatkozó kiberbiztonsági elemzését, amely szerint a vírusok világában hatalomátvétel történt.
 

A kutatók jelentése szerint a Trickbot trójai, mely elsőként 2019 áprilisában jelent meg a toplistán, az élre került. Eközben az elmúlt hónapok egyik leggyakoribb kártékony programja, a Dridex teljesen eltűnt róla. Nem ismert ugyan, hogy a Dridex miért került le a listáról, de valószínűsíthető, hogy a károkozó mögött lévő csoport átalakította a tevékenységét, és ez vezethetett a kártevő háttérbe szorulásához.
 
Egy másik veszélyes szerzemény
 
A pénzügyi és banki adatok, valamint a személyes információk eltulajdonítására alkalmas Trickbot károkozó képes helyi hálózatokban terjedni, és nem mellékesen zsarolóprogramokat telepíteni. A trójai jelenleg leggyakrabban a Ryuk zsarolóvírust terjeszti. Folyamatosan új képességekkel, jellemzőkkel rendelkező variánsok formájában bukkan fel, vagyis a fejlesztése intenzíven zajlik. 
 
"Sok szó esik a zsarolóprogramokhoz köthető támadások utóbbi időben tapasztalt megugrásáról, azonban általában a kibertámadások terén is óriási növekedést tapasztalunk. Ez egy jelentős és aggasztó trend" - mondta Maya Horowitz, a Check Point egyik igazgatója. Majd hozzátette, hogy "Biztató jel, hogy vádemelések történtek az utóbbi hónap legelterjedtebb kártékony programja, a Trickbot elleni harc keretében, azonban egyértelmű, hogy még hosszú utat kell megtennünk. A szervezeteknek ismerniük kell a veszélyeket, és gondoskodniuk kell a megfelelő védelmi megoldásokról. Ugyanakkor nem szabad elfeledniük: a támadásokat nem elég beazonosítani, meg is kell előzni azokat. A megfelelő technológiával a támadások többsége, még a legfejlettebbek is, kivédhetők az üzleti folyamatok megzavarása nélkül".
 
2021. májusának legfertőzőbb kártékony programjai:
 • Trickbot
 • XMRig
 • Formbook
 
2021. májusának legfertőzőbb mobilvírusai:
 • xHelper
 • Triada
 • Hiddad
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 2. 3

  A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

 3. 4

  A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség