Új dobogósa van a vírusok toplistájának

​Egy régóta terjedő trójai program került fel a vírusok toplistájának második helyére.
 

A Check Point Research kiadta a 2021 áprilisára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint az Agent Tesla első alkalommal jelent meg a listán, amelyen egyből a második helyre került, míg a már jól ismert Dridex trójai a legelterjedtebb kártékony program maradt, miután márciusban az élre került.
 
A vizsgált hónapban a Dridex a Windows-os számítógépeket célzó QuickBooks nevű alvilági kampány révén terjedt leginkább: az adathalász e-mailek hamis fizetési értesítésekkel és számlákkal próbálták lépre csalni a felhasználókat. A levelek üzenete egy kártékony Excel csatolmány letöltését kérte.
 
A csalók egyre gyakrabban alkalmaznak két fázisú zsarolási módszereket, melyek során érzékeny adatokat lopnak el egy adott szervezettől, majd azzal fenyegetnek, hogy az eltulajdonított adatokat közzé teszik. A zsarolóprogramokon alapuló támadások száma 57%-kal nőtt 2021 elején, és ez a trend tovább folytatódott, míg végül 107%-os növekedést ért el az előző év hasonló időszakához képest.
 
"Tekintve, hogy világszerte a zsarolóprogramokhoz köthető támadások óriási növekedését tapasztaljuk, nem meglepő, hogy ennek a hónapnak a kártékony programokat tartalmazó toplistája is illeszkedik ehhez a trendhez. Globális szinten átlagosan minden tizedik másodpercben egy szervezet zsarolóprogram támadás áldozatául esik" - mondta Maya Horowitz, a Check Point Threat Intelligence & Research, Products igazgatója.
 
Új ezüstérmes
 
Az Agent Tesla első alkalommal került fel a kártékony programok listájának második helyére. Ez egy továbbfejlesztett adatlopó trójai, amely 2014 óta aktív. Figyeli és összegyűjti az áldozat billentyűleütéseit, illetve a vágólapot, képernyőképeket rögzít, és kiexportálja a különböző szoftverekben (például Google Chrome, Mozilla Firefox és Microsoft Outlook) eltárolt személyes és hitelesítő adatokat.
 
2021. áprilisának top három kártékony programja:
1. Dridex
2. Agent Tesla
3. Trickbot
 
2021. áprilisának top három mobilvírusa:
1. xHelper
2. Triada
3. Hiddad
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség